Rabu, 29 Ogos 2007

Dream..dream..dream..

Ogos 29, 2007



Dulu bila darjah satu, cikgu tanya aku, "Zul, bagitahu saya tiga cita-cita kamu."

Aku pun jawab,"1- Nak jadi Arkitek, 2 nak jadi Tentera, 3 nak jadi Cikgu.

Tapi sekarang bila aku berdiri, aku bukan arkitek, bukan tentera, bukan cikgu. Manusia selalu lupa apa yang mereka mimpi.

Aku mungkin akan meneruskan hidup aku sebagai accountan dalam aetahun dari sekarang. Semalam aku jalan satu Kuala Lumpur. Aku tengok bangunan tinggi-tinggi. Siapalah yang punya bangunan ni. Agaknya macam mana cara hidup mereka. Apa yang mereka buat sampai dapat jadi tuan punya bangunan tinggi-tinggi.

Alangkah bagusnya aku jadi macam mereka...

Aku pun terus berjalan ke Pertama kompleks. Ada Medan MARA. Aku saja tengok-tengok apa yang ada kat situ. Di papan pernyataa ada info tentang uahawan muda. Pasal pertanian, peternakan, francais macam-macam lagi pasal business.

Pertanian?Peternakan?Kampung abah!

Kalaulah aku dapat buat kat kampung abah bela lembu ke, mesti banyak untung. Tapi modal mana nak dapat. Aku cuba guna kuasa nama aku.Kuasa fikri.

Modal boleh dapat dengan cara:-


  • Kongsi dengan adik beradik aku


  • Pinjam Mara


  • Duit simpanan


  • Buka projek ni pada sesiapa yang berminat( invite siapa-siapa yang minat nak jadi invester)

Aku jalan lagi. Lupakan seketika angan aku tentang lembu. Pergi Cyber Cafe.Layan internet lagi bagus.


Sampai saja , semua penuh. Tension juga. Cyber Cafe ni kalau aku pergi saja penuh. Macam ni aku buka sendiri lagi bagus. Dapat main free.


Buka cyber cafe? Tinggi modal ni...tapi boleh kot.Aku saja sembang dengan tauke CC tu. Katanya modal tinggi. Dalam rm 200,000. Tapi berbaloi sebab pulangan dia tinggi. Betul juga, aku dulu pernah buat assingment pasal business Cyber Cafe ni. Seingat akulah untung minima dia dalam Rm 10,000 sebulan. Bersih punya pula tu.
Tapi dalam masa terdekat ni memang aku rasa sukar untuk aku buat semua tu.
Tiba-tiba bos tauke ni datang. Agak mengejutkan aku la pula, usia owner CC ni dalam lingkungan bawah 30 tahun!!
Menarik ni..

Khamis, 16 Ogos 2007

Ayuh!

Ogos 16, 2007

kakakku kata,kakiku sakit, lalu ku cabut, kuku kakiku..

Cuba sebut ayat ini selaju yang mungkin. Pasti lidah anda akan jadi lembut. Baca al-Quran pun sedap.(kakak aku yang ajar)

Semalam aku pergi ke padang bola cocraine. Kalau dulu aku pergi sebagai pemain, tapi sekarang sebagai penonton. Bulan ni macam biasalah kolej aku buat liga bola. Selama aku belajar kat kolej ni, inilah kali pertama aku tak dapat main. (Lutut oi lutut bile nak ok...:( ..) Bila aku tengok orang yang ganti aku main kat posisi aku, rasa camsedih pula. Patut la David Beckham tengok John Terry jadi Kapten team bola England dia sedih. Semalam team aku menang 8-1. Best betul.

Hari ni aku masuk kelas akaun. Aku belajar topic baru, Financial Reporting standard. Topic ni describe pasal bila revenue tu recognise.Revenue atau dalam malay iaitu hasil, recognise bila satu urusniaga itu diwujudkan dan barang dagangan telah diahantar kepada pembeli.

Aku sure topic ni tak banyak budak boleh paham. Sebab situasi urusniaga tu amatlah membelitkan. Malam ni aku buka balik, aku terjah topic ni.

Selamat Menyambut 50 tahun Merdeka!!!

Jumaat, 3 Ogos 2007

Patahnya kaki ku

Ogos 03, 2007

Aku terkejut bila aku diberitahu yang kaki ku telah patah.


Ceritanya bermula ketika aku bermain bola pada petang jumaat lepas. Akibat dari salah step, kaki aku tersalah landing pula. Terus terjatuh dan terdengar bunyi tulang yang amat menakutkan.


Di pendekkan cerita, setalah beberapa hari aku pergi ke Klinik dekat Pandan Perdana, aku tersa kakiku lenguh dan ngilu. Aku mengadu pada member aku. Dia ajak aku pergi ke pusat rawatan tradisional di kajang. Kebetulan member aku pun belajr di situ. Sampai aje kat situ cikgu dia takde la pula. Member aku pun telefonlah cikgu dia. Dia bagi nama aku kat cikgu dia. Dia kata cikgu dia akan tengok secara makrifat. Setengah jam lepas tu cikgu dia pun telefon. Katanya kaki aku tulangnya patah.Punya la cuak aku masa tu. Terus aku nak pergi buat x-ray.


Esoknya aku pun buat x-ray kat HUKM(Hospital UKM) . Doktor tu tangok mana ada patah. Ligament injured adalah....