Langkau ke kandungan utama

Siku, tetak, sauk, sentung !!!

Aku ada satu impian. Aku teringin nak jadi pesilat olahraga. Aku teringin nak masuk Pertandingan Silat olah raga. Tapi aku tak dapat semua tu. Aku mula minat dengan silat semenjak kecil lagi. Masa umurku darjah 1 lagi. Mungkin kerana aku mempunyai darah pesilat. Datuk juga seorang pesilat. Datukku pengamal silat Kipas Senandung. Tapi aku tak berkesmpatan nak belajar dengan dia.

Aku mula belajar silat dengan Haji Abdul Rahman bersama abangku. Kami menuntut sila kuntau sendeng di Bukit Pala Melaka. Selepas itu aku terus berlatih bersama abangku. Selepas menuntut bersama Hj Ab. Rahman, aku belajar pula silat di sekolah menengah ku. Silat Seligi Putra bersama Arwah Guru Mad Yassin. Bersama dengan cikgu Mad Yassin aku tak sempat tamat pengajian. Sebab terlalu sibuk dengan bola sepak aku tak dapat meluangkan masa untuk tamat pengajianku bersamanya.

Minatku terhadap silat masih mendalam, aku bersama abangku berguru pula dengan Haji Mokhtar di Ayer Molek. Kami belajar silat Pukulan Melaka. Di sana merupakan gelanggang terbaik melaka. Segala kelengkapannya cukup. Haji Mokhtar memang terkenal dengan kehandalan anak-anak buahnya. Aku berasa amat beruntung kerana dapat menuntut bersama dia. Pukulan Melaka adalah kesinambungan semua silat yang aku pelajari.

Sehingga kini aku masih ingin belajar silat dengan lebih mendalam. Sungguhpun aku mempunyai sakit di bahagian lutut kiri dan kanan kakiku, aku tetap berazam akan berlatih dan terus berlatih.

Pasti ramai yang bertanya untuk apa, untuk menjadikan aku seorang melayu.

Malayu sejati...

Ulasan

amirahsyuhada berkata…
wow cun template. yeah, one day kita akan buka gelanggang, sama2.
Mr feckry berkata…
ok! Takde hal
Tanpa Nama berkata…
bro,saya nak tyer sikit lar,,
saya nak belajar silat,,tp tak tahu nak belajar kat mana,,jd nak tanya lar kat melaka nie kat mana saya boleh belajar,,sebab saya bukan org melaka.kalo boleh bg tahu emailkan saya num hp bro.emailkan ker auszpb@yahoo.com.

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…