Menulis Bukan Kerna Nama

Selasa, 16 Jun 2009

Aku rase sume dah lupe dah..



Gambar ni aku paling suke tengok. Sebab dalam banyak-banyak manusia dalam gambar ni, aku paling comel. Giler perasan aku ni. Dah lame sangat orang-orang dalam gambar ni tak dapat duduk semeje. Agaknye kenape ye..

Aku tengok drama kat tv semalam. Cerita satu keluarga. Mereka ada 7 orang ahli semuanya. Same macam dalam gambar ni. Parents ngan 5 orang anaknya. Parents diorang dah tua. 3 dari anak-anak mereka dah kahwin. Seronoknya aku tengok, mereke duduk sebumbung. Walaupun anak-anak mereka dah kahwin tapi semuanya duduk sebumbung.

Nampak macam happy family je. Seronok, memang ade konflik. Tapi dorang setel same-same. Kenape orang zaman sekarang tak suke macam tu? mungkin sebab orang sekarang sukekan privacy. Yup privacy yang selalu buat orang jadi sombong.

Agaknye bile kali terakhir aku dapat makan sekeluarga? lupa dah agaknye...

Aku pun jarang balik rumah melaka. Along, angah pun jarang balik. Nasib acik memang duduk melaka. Agak-agak kenapa semua taknak balik rumah melaka ye..

Satu persoalan juga tu...

Abah pun jarang balik rumah Melaka. Semua orang jarang balik. Bila aku duduk sorang-sorang aku cuba kaji kenape sume ni terjadi. Aku takut sangat kalau nanti kalau aku ade family jadi macam ni juga. Tak suke balik rumah sendiri.

Kat mane silapnye, ingat lagi acik pernah set name kat hp no rumah name die baiti jannati. Aku tau itu cume motivasi untuk cintai rumah sendiri.

Kadang aku cemburu dengan budak rumah aku yang tiap-tiap minggu balik. Aku bukan tak boleh balik. Boleh juga, tapi aku memilih untuk lepak di equine je. Sebeb lagi tenangku kat sini. Boleh rehat. Kenapelah aku tak boleh reat kat rumah melaka.

Aku tengok along dan angah cube ubah gaya hidup family yang dorang pernah alami dulu. Happykan anak-anak. Selalu dengan dorang. Manjekan dorang. Caring betul-betul. Nanti mesti mase diorang dah tua anak-anak dorang melekat dengan dorang.

Sebenarnye aku cemburu melihat family orang yang selalu berkumpul, makan same-same, bercuti same-same. Aku tak tahu bilakah kali terakhir aku dapat rase semua ni. Mungkin raya tahun lepas kot.

Aku rase tak best ibu buat reunion keluarge warisan ape tah aku pun tak tahu. Sebenarnye aku tak berminat semue tu. Kan bagus kalau buat reunion anak-anak jalil. Lagi bagus, agaknye aku lebih berminat.

Keluarga-keluarga....keluhan perantau...

Share:

6 comments:

Tanpa Nama berkata...

aku malas nak komen, kau sendiri tahulah. Tp aku tak rasa pun kau comel, lansung tak.

HLiza berkata...

Ya Allah sape yg cakap ko comel? Aduiihhh..semput Along kejap.

Along pin malas nak komen..apa2 pun ini saja famili yg kita ada. Dan along bersyukur at least ada adik yg sedar semua nih. Maybe we can make a difference one day.

Tanpa Nama berkata...

Adik mmg comel masa tu..t.kasih tunjukkan gambar ni, kak izah pun tak ingat bila masa kita bergambar. Kadang kala kita tak dapat apa yang kita harap dan impikan..hanya doa yg dapat memakbulkan...akak mmg dah lama berdoa tapi adakala banyak hati yg perlu dijaga...tq.
- kak izah -

Mr feckry berkata...

kak izah, memang geng la ngan adik..yang lain tu jeles je pasal dalm gambar tu dorang tak comel..

HLiza berkata...

Tolong..keluarkan aku dari kesemputan ini..

Tanpa Nama berkata...

aku pun perasan, kalau tak kenang kita adik beradik, susahlah kita ada hati nak balik rumah. Aku ingat aku seorang je yang rasa macamtu. Dulu masa kat Uni, akulah orang terakhir tinggalkan hostel setiap kali cuti, sebab terpaksa balik, dan aku juga orang pertama balik ke hostel. Kalau tak fikir hostel tu berhantu dan aku kena tinggal seorang, aku rasa mahu juga 4 tahun kat UUM aku tak balik melaka lansung.