Langkau ke kandungan utama

Aku rase sume dah lupe dah..



Gambar ni aku paling suke tengok. Sebab dalam banyak-banyak manusia dalam gambar ni, aku paling comel. Giler perasan aku ni. Dah lame sangat orang-orang dalam gambar ni tak dapat duduk semeje. Agaknye kenape ye..

Aku tengok drama kat tv semalam. Cerita satu keluarga. Mereka ada 7 orang ahli semuanya. Same macam dalam gambar ni. Parents ngan 5 orang anaknya. Parents diorang dah tua. 3 dari anak-anak mereka dah kahwin. Seronoknya aku tengok, mereke duduk sebumbung. Walaupun anak-anak mereka dah kahwin tapi semuanya duduk sebumbung.

Nampak macam happy family je. Seronok, memang ade konflik. Tapi dorang setel same-same. Kenape orang zaman sekarang tak suke macam tu? mungkin sebab orang sekarang sukekan privacy. Yup privacy yang selalu buat orang jadi sombong.

Agaknye bile kali terakhir aku dapat makan sekeluarga? lupa dah agaknye...

Aku pun jarang balik rumah melaka. Along, angah pun jarang balik. Nasib acik memang duduk melaka. Agak-agak kenapa semua taknak balik rumah melaka ye..

Satu persoalan juga tu...

Abah pun jarang balik rumah Melaka. Semua orang jarang balik. Bila aku duduk sorang-sorang aku cuba kaji kenape sume ni terjadi. Aku takut sangat kalau nanti kalau aku ade family jadi macam ni juga. Tak suke balik rumah sendiri.

Kat mane silapnye, ingat lagi acik pernah set name kat hp no rumah name die baiti jannati. Aku tau itu cume motivasi untuk cintai rumah sendiri.

Kadang aku cemburu dengan budak rumah aku yang tiap-tiap minggu balik. Aku bukan tak boleh balik. Boleh juga, tapi aku memilih untuk lepak di equine je. Sebeb lagi tenangku kat sini. Boleh rehat. Kenapelah aku tak boleh reat kat rumah melaka.

Aku tengok along dan angah cube ubah gaya hidup family yang dorang pernah alami dulu. Happykan anak-anak. Selalu dengan dorang. Manjekan dorang. Caring betul-betul. Nanti mesti mase diorang dah tua anak-anak dorang melekat dengan dorang.

Sebenarnye aku cemburu melihat family orang yang selalu berkumpul, makan same-same, bercuti same-same. Aku tak tahu bilakah kali terakhir aku dapat rase semua ni. Mungkin raya tahun lepas kot.

Aku rase tak best ibu buat reunion keluarge warisan ape tah aku pun tak tahu. Sebenarnye aku tak berminat semue tu. Kan bagus kalau buat reunion anak-anak jalil. Lagi bagus, agaknye aku lebih berminat.

Keluarga-keluarga....keluhan perantau...

Ulasan

amirahsyuhada berkata…
aku malas nak komen, kau sendiri tahulah. Tp aku tak rasa pun kau comel, lansung tak.
HLiza berkata…
Ya Allah sape yg cakap ko comel? Aduiihhh..semput Along kejap.

Along pin malas nak komen..apa2 pun ini saja famili yg kita ada. Dan along bersyukur at least ada adik yg sedar semua nih. Maybe we can make a difference one day.
Tanpa Nama berkata…
Adik mmg comel masa tu..t.kasih tunjukkan gambar ni, kak izah pun tak ingat bila masa kita bergambar. Kadang kala kita tak dapat apa yang kita harap dan impikan..hanya doa yg dapat memakbulkan...akak mmg dah lama berdoa tapi adakala banyak hati yg perlu dijaga...tq.
- kak izah -
Mr feckry berkata…
kak izah, memang geng la ngan adik..yang lain tu jeles je pasal dalm gambar tu dorang tak comel..
HLiza berkata…
Tolong..keluarkan aku dari kesemputan ini..
amirahsyuhada berkata…
aku pun perasan, kalau tak kenang kita adik beradik, susahlah kita ada hati nak balik rumah. Aku ingat aku seorang je yang rasa macamtu. Dulu masa kat Uni, akulah orang terakhir tinggalkan hostel setiap kali cuti, sebab terpaksa balik, dan aku juga orang pertama balik ke hostel. Kalau tak fikir hostel tu berhantu dan aku kena tinggal seorang, aku rasa mahu juga 4 tahun kat UUM aku tak balik melaka lansung.

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…