Langkau ke kandungan utama

Komik Hong Kong



Pedang Setiawan, Alam Perwira, Dendam Kesumat, Juara Wira, Raja Rimba dan macam-macam lagi komik hong kong yang satu ketika dahulu menjadi kegilaan aku. Seingat aku komik hong kong yang pertama adalah pedang setiawan.

Mase tu aku beli jilid 2 dan 3. Jilid 1 aku tertinggal. Lepas aku layan komik ni, antara kegilaan aku tu alam perwira. Inilah satu-satu komik yang layan sampai habis. Memang best cerita dia. Kalau nak cari cerita yang macam tu memang susahlah.

Ingat lagi mase aku darjah dua sanggup naik basikal pergi pekan Muar, tengah on da way balik terserempak dengan Abah, balik rumah abah marah.hahah..tapi komik punyer pasal apa ada hal..

Aku pelik karya-karya Tony Wong dan Ma Wing Sing ni memang best. Alam Perwira aku puji bab penceritaan diela. Tapi Pedang Setiawan dari segi lukisan. Memang lawa.

aku mengharapkan adalah kartun-kartun orang Malaysia yang macam ni. Aku memng peminat cerita sejarah. Kan best ada kartun cerita Hang Tuah ke, seingat aku kartun macam ni yang ada uteri gunung Ledang, Lembing Awang pulang ke Dayang. Tapi satu jilid saje. Buat lah macam alam perwira, sampai 163 jilid. Pedang setiawan tak payah cerita la, last sekali aku tengok sampai 200 lebih.

Aku ingat lagi disebabkan aku minat cerite2 sejarah along pernah belikan buku malim dewa dengan malim deman. Best cerita tu. Beli kat Tai Kuang.

Teringin juga aku nak kumpul balik komik-komik macam ni. Boleh memupuk kembali tabiat membaca aku ni.

Balik ni nak pergi tengok kat alamanda la..

Ulasan

HLiza berkata…
Yake ada along belikan buku Malim Dewa tu..lupa dah. Yg along ingat along selalu buang caebisan-cebisan komik tu kalau ada yg mengganggu proses kemas rumah..benganglah masa tu sebab korang tau menyepah aje, tak pernah kemas. Ada gak along terbaca Alam Perwira sikit2..ada lagike komik2 ni sekarang.
amirahsyuhada berkata…
ya, aku mmg menyokong hobi kau ni sebab aku pun giler membaca komik ni. Dan bila kau beli, aku pun meminjam, cuma bila dah dewasa ni, rasanya layan internet lagi bets..hehe. Tapi bila dapat baca dengan tenang komik ni, mmg best.
Mr feckry berkata…
along mestilah ade..patutla dulu komik selalu hilang..adoiiii..
cyclonmaster berkata…
Aku pun sama. Giler baca komik masa sekolah dulu2. Aku ada share komik feveret aku kumpul dulu2 Alam Perwira, Juara Wira dan lain-lain. Jom le ziarah blog aku kalau nak menyedut ;)

http://cyclonmaster.blogspot.com/
Tanpa Nama berkata…
Types of cookers being very popular for at your home. Or at worst your current cover since comprehensive.
Look at contaminants from the aquatic one particular ham shank was
being simmered by using then find some sort of narrowed home grown vegetables as well Barley/lentil
wake.

my web site; toaster oven deals (toasterovenpicks.com)

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…