Menulis Bukan Kerna Nama

Jumaat, 19 Jun 2009

Komik Hong Kong



Pedang Setiawan, Alam Perwira, Dendam Kesumat, Juara Wira, Raja Rimba dan macam-macam lagi komik hong kong yang satu ketika dahulu menjadi kegilaan aku. Seingat aku komik hong kong yang pertama adalah pedang setiawan.

Mase tu aku beli jilid 2 dan 3. Jilid 1 aku tertinggal. Lepas aku layan komik ni, antara kegilaan aku tu alam perwira. Inilah satu-satu komik yang layan sampai habis. Memang best cerita dia. Kalau nak cari cerita yang macam tu memang susahlah.

Ingat lagi mase aku darjah dua sanggup naik basikal pergi pekan Muar, tengah on da way balik terserempak dengan Abah, balik rumah abah marah.hahah..tapi komik punyer pasal apa ada hal..

Aku pelik karya-karya Tony Wong dan Ma Wing Sing ni memang best. Alam Perwira aku puji bab penceritaan diela. Tapi Pedang Setiawan dari segi lukisan. Memang lawa.

aku mengharapkan adalah kartun-kartun orang Malaysia yang macam ni. Aku memng peminat cerita sejarah. Kan best ada kartun cerita Hang Tuah ke, seingat aku kartun macam ni yang ada uteri gunung Ledang, Lembing Awang pulang ke Dayang. Tapi satu jilid saje. Buat lah macam alam perwira, sampai 163 jilid. Pedang setiawan tak payah cerita la, last sekali aku tengok sampai 200 lebih.

Aku ingat lagi disebabkan aku minat cerite2 sejarah along pernah belikan buku malim dewa dengan malim deman. Best cerita tu. Beli kat Tai Kuang.

Teringin juga aku nak kumpul balik komik-komik macam ni. Boleh memupuk kembali tabiat membaca aku ni.

Balik ni nak pergi tengok kat alamanda la..

Share:

5 comments:

HLiza berkata...

Yake ada along belikan buku Malim Dewa tu..lupa dah. Yg along ingat along selalu buang caebisan-cebisan komik tu kalau ada yg mengganggu proses kemas rumah..benganglah masa tu sebab korang tau menyepah aje, tak pernah kemas. Ada gak along terbaca Alam Perwira sikit2..ada lagike komik2 ni sekarang.

Tanpa Nama berkata...

ya, aku mmg menyokong hobi kau ni sebab aku pun giler membaca komik ni. Dan bila kau beli, aku pun meminjam, cuma bila dah dewasa ni, rasanya layan internet lagi bets..hehe. Tapi bila dapat baca dengan tenang komik ni, mmg best.

Mr feckry berkata...

along mestilah ade..patutla dulu komik selalu hilang..adoiiii..

cyclonmaster berkata...

Aku pun sama. Giler baca komik masa sekolah dulu2. Aku ada share komik feveret aku kumpul dulu2 Alam Perwira, Juara Wira dan lain-lain. Jom le ziarah blog aku kalau nak menyedut ;)

http://cyclonmaster.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

Types of cookers being very popular for at your home. Or at worst your current cover since comprehensive.
Look at contaminants from the aquatic one particular ham shank was
being simmered by using then find some sort of narrowed home grown vegetables as well Barley/lentil
wake.

my web site; toaster oven deals (toasterovenpicks.com)