Langkau ke kandungan utama

Menuju Kejuaraan Gusti Lengan 2010

Aku ada impian untuk tahun depan. Keinginan meluap-luap untuk masuk contest gusti lengan ni datang apabila aku menyaksikan contest ni di melaka. Rasenya tak salah aku masuk. Aku minta dalam dunia bina badan ini sejak dari kecil lagi.

Dulu aku mula masuk gym ketika aku berumur 16 tahun. Tapi hanya sekadar suka-suka. Tapi bila nampak ada perubahan tubuh badan aku mula anggap sukan ni hobi tetap.

Tetapi aku berhenti selama 2 tahun. Tahun ini aku sudah mula kembali aktif. Latihan untuk kali ni lebih berat sedikit. Banyak aku kene buat. Lebih lebih lagi berat badan aku sudah bertambah.

Mengenai sukan gusti lengan ini, di dalam dunia bina badan ada tiga acara yang popular. Bina badan, gusti lengan dan angkat berat. Aku pernah menjalani ketiga-tiga acara latihan. Tetapi hanya sekadar untuk ilmu saja.

Gusti lengan merupakan acara yang paling mudah. Berbanding acara lain, gusti lengan tidak perlu berbogel di pentas seperti bina badan, tidak perlu ikut law yang tinggi seperti angkat berat. Cuma jatuhkan lengan laan saja.

Minggu depan aku akan memulakan latihan yang berdisiplin. Latihan aku lebih kepada body builder. Disamping itu dapat membina kekuatan lengan. Ramai yang silap tentang pembinaan otot lengan.

Workout untuk lengan memepunyai 3 bahagian. Belakang lengan, bahagian tei atau sisi, dan juga bagian depan lengan. Kebanyakan mereka hanya latih arm curl. Bicept dan tricept tidak di latih. Jadi untuk melatih dengan betul lengan ini, perlulah ikut course yang betul. Jika tidak sia-sialah jawabnya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…