Langkau ke kandungan utama

Gong Xi Fa Choii

awek ni kata, " gong xi fa choi."-bukan awek Jet Lee

Sebelum aku membebel panjang-panjang, aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada Mr Danny Ong. Sebab Danny ong ni jiran merangkap cikgu aku. Kalau dulu mesti aku dan member aku dengan muka tebal pergi minta ampow.

Haha! Memang tebal muka kitorang. Tapi biasanya Danny Ong tak pernak kecewakan kami. Sekurang-kurangnya kacang, air tin dan angpow comfirm dapat punya.

Okey..cerita banyak taknak..

Cuti raya cina ni aku pergi melancong ke Terengganu. Mesti korang kata ada significant aku nak ke sana.

Awek aku orang sana. Dan cuti raya cina aku pula ke sana. "Apa hal? Tak boleh ke?"

Kalau mngikut firasat bebduak office aku, aku akan ke sana atas alasan pertunangan. Tu cuma jangkaan dorang. Tapi biar aku perbetulkan sebelum ada yang tersilap buat andaian. Aku ke sana cuma bercuti. Bukan pergi meminang anak orang.

Actually aku terpaksa menangguhkan plan kitorang nak buat Istana mahligai. Sebab, aku rasa perlu di tangguhkan dulu. Walaupun sedikit harapan supaya ia menjadi tahun ini, tapi aku menyatakan awal-awal di sini ia terpaksa di tangguhkan.

Tangguh sampai bila?

Tempohnya akan aku beri tahu.

May be tahun ni aku belum lagi berkesempatan untuk tukar status. Dari bujang ke laki orang.

Cerita preparation nak pergi terengganu. Aku dah standby pamplet welcome to terengganu bebanyak. Sebab aku nak usha tempat-tempat yang cun-cun kat sana. Dari kecik aku selalu bayangkan Terenganu tu best je. Maklumlah dah lama gila tak pergi.

Seruisly aku akan jumpa family awek aku. So memang awal-awal aku dah beli kamus loghat terengganu. Sebab, faham-faham la aku ni bukan pandai cakap loghat terengganu. Mahu tercengang aku bila dorang cakap nanti.

Dulu hang tuah pernah ke Pahang seorang sebab nak tackle Tun Teja. Kali ni, cicit dia pula nak datang negeri Megat Terawis ni untuk tackle Nono.

Aku akan guna taktik hang tuah. Ala korang mesti pernah tengok cerita Hang Tuah lakonan P.Ramlee kan. Masa nak ngorat Tun Teja, dia ambil inang Tun Teja jadi mak angkat. So, aku akan guna taktik yang sama juga.

Kalau tok aku tu boleh buat, aku pun boleh buat.

Hopefully perjalanan aku ke sana akan membawa kenagan dan pengalaman yang best. Ini kali kedua pergi terengganu. Dulu pergi pun dengan rombongan sekolah.

" Jaga ko zul, bapa dia tunggu ko sambil asah parang," kata rasief bro sebelah meja aku.

Mesti korang kata," mamat ni perasan ke dia ni cicit hang tuah?"Terpulang kat korang. Yang pasti aku tahu.

Terengganu!!!!Tunggu!!!Aku cabar engaku!!

-ntry ni bukan nak cerita pasal awek-

Ulasan

Bejerd In Da House berkata…
orang kate..bukan aku kate..Sambil menyelam minum air..lu kalo menyelam jgn smp tenggelam bro..
Bejerd In Da House berkata…
wa kasi crdit untuk awek lu..
Mr feckry berkata…
mane lu tau ni gbr awek gua?
amirahsyuhada berkata…
la nper tak jadi plak tahun ni? benda baik jgn ditangguhkan beb
~W..S..R..~ berkata…
Selamat jalan & berhati-hati ketika memandu. Semoga semua berjalan dengan lancar.. Doa saya akan sentiasa mengelilingi usaha awak

Selamat bercuti & Gong Xi Fa Choi

;-)
Mr feckry berkata…
memang la..tapi kena tangguh juga
Mr feckry berkata…
terima kasih wsr..satu doa satu harapan..
beli keropok lekor bebanyak
Mr feckry berkata…
embun..ko nak kopok ke?belum lagi rasa ketupat sotong..
HLiza berkata…
Nak pegi Ganu jugak..best tau..ahaks nape tu tak jadi kawin tahun ni.. takpe selamat duitku..
hans berkata…
awek mana dalam pic tu?
kimsalam dkt dia
tiba2 rasa tergoda
hahahaha
Mr feckry berkata…
lu kalau gua letak gambar awek terus tergoda..kalau gua letak gambar mak belakang rumah lu tak mau plak
bila ko nak bagi ni ketupat sotong?hahahha

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…