Langkau ke kandungan utama

cari si bulu kuntil


Masjid rumah Allah. Nak baik dengan Dia kena la selalu pergi. Biarpun jiwa ni tak kuat iman, cubalah untuk sekurang-kurangnya beriktikaf.

Walawei..ayat gua boleh tahan tak? Ponnnn...Pooonn..bunyi dia.

Lately ni gua rasa jiwa gua kurang tenang sikit. Gua pun tak tau kenapa. Kejap rasa boring, kejap termenung, sampai maggi gua pun boleh jadi kembang. Masih terngiang-ngiang peasanan Ustazah Nuriha," Zul , when you feel bore , its mean somthing wrong in yourself."

Semalam gua cakap kat rumah buat kenduri solat hajatkan untuk along gua supaya dia tak silap beli mafla gua. Serius ramai giler. Gua sampai kene pinjam sejadah mak Cik bedah belakang rumah untuk tampung tetamu yang datang.

Mak Cik Bedah tanya," ramai orang datang rumah ko Zul."

"Ada kenduri sikit mak cik," jawab gua dengan tersipu-sipu.

"Kamu tak ajak pun makcik join sekali solat hajat ni?" tanya makcik bedah lagi.

"La kan mak cik piod hari ni. Saya hantar lauk je la kejap lagi," jawab gua membuatkan Mak cik Bedah pula tersipu-supi.

Mak Cik Bedah tanya lagi dengan muka kemerahan jingga," Zul...mana lu tau mak cik ni piod?"

Gua menjawab dengan hati yang tenang," semalam pak cik mael lepak rumah saya. Sampai kol dua sebab tengok bola game Chelsea. Saya tanya nape tak balik tido. Dia kata makcik piod."

Selepas sesi pinjam sejadah dan interview Mak cik Bedah gua pun terus fly ke rumah, dalam gua nak fly, gua terdengar suara pak cik Mael macam tengah kena smackdown dengan Mak Cik Bedah. Mungkin sebab dia pecah lobang dekat gua.

Masa lepas baca Yassin, gua dan yang lain pun teruskan dengan berzikir. Subhanllah..subhanallah..zikirnya. Tetiba gua dengar, pak cik sebelah gua zikir," Sub..lah..sub..belah..sub..lah.."

Terdetik kat hati gua," ish apa yang sebelah?"

Pesanan gua, lain kali zikir tu sebut biar jelas. Jangan main laju je. Baru paham makna zikir tu. Dan tak la bunyi dia seb..la..seb....la..kan cantik pelan-pelan. Subhanallah!

Ulasan

sasha* berkata…
ALAMAK TAKDE CHATBOX KE BLOG NI
Mr feckry berkata…
takmau letak chat box.
mafla aku mne?
aku nak guna buat selendang gi masjid~
dapat mam free
Mr feckry berkata…
ala beli telekung je la
wahaha..malu trsipu2 macik tu...
Mr feckry berkata…
Rin: gua masih terbayang wajah kesipuan mak cik tu.
mak cik tu ..malu2 plak..jawap sudah
.::WaNiE::. berkata…
duhhh kantoi makcik :P
.::WaNiE::. berkata…
oh dan, sile letak followers column, saya adalh seseorang yang sangat mudah hilang ingatan..

terima kasih jika anda mempertimbangkan cadangan saya

ke aku yg tak jumpe?? hahahah sile tunjukkan arah !
ngeeee ;-)

adeh rr macam2
uLat cOmeL berkata…
hahaha...kelaka gak..citer ni..

tp tompang tanye la..kuntil itu aper..

adeh, sori ku kurang ariff laa..
sori lg if soalan ini soalan yang kurang cerdik..huhu
Mr feckry berkata…
embun: aku pun kureng paham kenapa makcik tu malu.
Mr feckry berkata…
wanie..takle letak la.nanti kene tembak
Mr feckry berkata…
lolly: biasala..orang pompuan
Mr feckry berkata…
ulat comel:kutil tu sejenis kacang
enyheartsdiamond berkata…
laaa..letak la chatbox!nak taruk ni;

PERJUANGAN TERAKHIR!
vote saya di sini

http://meandmylife1376.blogspot.com/

no 25! :)

Catatan popular daripada blog ini

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…