Menulis Bukan Kerna Nama

Rabu, 10 Mac 2010

cari si bulu kuntil


Masjid rumah Allah. Nak baik dengan Dia kena la selalu pergi. Biarpun jiwa ni tak kuat iman, cubalah untuk sekurang-kurangnya beriktikaf.

Walawei..ayat gua boleh tahan tak? Ponnnn...Pooonn..bunyi dia.

Lately ni gua rasa jiwa gua kurang tenang sikit. Gua pun tak tau kenapa. Kejap rasa boring, kejap termenung, sampai maggi gua pun boleh jadi kembang. Masih terngiang-ngiang peasanan Ustazah Nuriha," Zul , when you feel bore , its mean somthing wrong in yourself."

Semalam gua cakap kat rumah buat kenduri solat hajatkan untuk along gua supaya dia tak silap beli mafla gua. Serius ramai giler. Gua sampai kene pinjam sejadah mak Cik bedah belakang rumah untuk tampung tetamu yang datang.

Mak Cik Bedah tanya," ramai orang datang rumah ko Zul."

"Ada kenduri sikit mak cik," jawab gua dengan tersipu-sipu.

"Kamu tak ajak pun makcik join sekali solat hajat ni?" tanya makcik bedah lagi.

"La kan mak cik piod hari ni. Saya hantar lauk je la kejap lagi," jawab gua membuatkan Mak cik Bedah pula tersipu-supi.

Mak Cik Bedah tanya lagi dengan muka kemerahan jingga," Zul...mana lu tau mak cik ni piod?"

Gua menjawab dengan hati yang tenang," semalam pak cik mael lepak rumah saya. Sampai kol dua sebab tengok bola game Chelsea. Saya tanya nape tak balik tido. Dia kata makcik piod."

Selepas sesi pinjam sejadah dan interview Mak cik Bedah gua pun terus fly ke rumah, dalam gua nak fly, gua terdengar suara pak cik Mael macam tengah kena smackdown dengan Mak Cik Bedah. Mungkin sebab dia pecah lobang dekat gua.

Masa lepas baca Yassin, gua dan yang lain pun teruskan dengan berzikir. Subhanllah..subhanallah..zikirnya. Tetiba gua dengar, pak cik sebelah gua zikir," Sub..lah..sub..belah..sub..lah.."

Terdetik kat hati gua," ish apa yang sebelah?"

Pesanan gua, lain kali zikir tu sebut biar jelas. Jangan main laju je. Baru paham makna zikir tu. Dan tak la bunyi dia seb..la..seb....la..kan cantik pelan-pelan. Subhanallah!
Share:

16 comments:

sasha* berkata...

ALAMAK TAKDE CHATBOX KE BLOG NI

Mr feckry berkata...

takmau letak chat box.

Tanpa Nama berkata...

mafla aku mne?
aku nak guna buat selendang gi masjid~
dapat mam free

Mr feckry berkata...

ala beli telekung je la

rin~eirie de' sEcond berkata...

wahaha..malu trsipu2 macik tu...

Mr feckry berkata...

Rin: gua masih terbayang wajah kesipuan mak cik tu.

embun d tengah malam berkata...

mak cik tu ..malu2 plak..jawap sudah

.::WaNiE::. berkata...

duhhh kantoi makcik :P

.::WaNiE::. berkata...

oh dan, sile letak followers column, saya adalh seseorang yang sangat mudah hilang ingatan..

terima kasih jika anda mempertimbangkan cadangan saya

ke aku yg tak jumpe?? hahahah sile tunjukkan arah !

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

ngeeee ;-)

adeh rr macam2

uLat cOmeL berkata...

hahaha...kelaka gak..citer ni..

tp tompang tanye la..kuntil itu aper..

adeh, sori ku kurang ariff laa..
sori lg if soalan ini soalan yang kurang cerdik..huhu

Mr feckry berkata...

embun: aku pun kureng paham kenapa makcik tu malu.

Mr feckry berkata...

wanie..takle letak la.nanti kene tembak

Mr feckry berkata...

lolly: biasala..orang pompuan

Mr feckry berkata...

ulat comel:kutil tu sejenis kacang

enyheartsdiamond berkata...

laaa..letak la chatbox!nak taruk ni;

PERJUANGAN TERAKHIR!
vote saya di sini

http://meandmylife1376.blogspot.com/

no 25! :)