Langkau ke kandungan utama

Gua semakin risau

Risau..ibu dan adik kata abah tak nak makan apa2 langsung sejak seminggu ni..dia macam dah give up; katanya dah nampak malaikat maut intai2..
6 hours ago ·



Gua risau dengan abah gua. Makin gua dengar berita pasal abah, macam sentapan dan degupan kat jantung gua kuat sangat. Macam mana ye...


Benda allah kat atas tu adalah posting dari profile FB kakak gua yang sulung. Teruknya sakit abah kali ni. Memang gua tengok abah dah berubah. Gua percaya sangat kalau abah cakap, die nampak apa-apa. Gua cuma mampu doa je. Dalam dunia ni kita hamba Allah. Tanpa bantuan dan pemberian ALLAH , apa la daya kita. Gua takut apa-apa yang tak baik jadi kat abah gua.


Ya, gua dah makin dewasa. Dan abah semakin tua untuk tanggung sakitnya. Last gua jumpa abah, abah banyak termenung. Keceriaan kat muka dia singgah kejap-kejap je.  Kalau senyum pun gua tau senyuman itu sebab nak sambut anak-anaknya. 


Gua tau kisah 100 hari sebelum sakarat, gua tak nak cakap pasal tu. Ajal maut tangan tuhan. Tapi gua kena telan apa saja perasaan gua ni. Kalau apa-apa jadi kat abah gua, gua kena terima. Sebab ni semua dah tersurat dalam setiap kehidupan manusia. Gua gagah angkat besi, berpuluh-puluh kg gua boleh angkat, tapi satu masa nanti gua akan hadapi apa yang abah gua tengah rasa sekarang. Ya Allah, ini semua adalah kehendak-MU. Segalanya hanya Allah saja yang tahu...


Dalam hati, gua sedih mengenang abah yang sedang sakit ni...

Ulasan

Nazatul shima berkata…
sabar ok..banyakkan doa untuk abah ko..semoga sume dipermudahkan.. Amin...
IMANSHAH berkata…
semoga abah cepat sembuh..banyak doa
Wyne @ Mouren Mauve berkata…
Sabar lah, bro. Sebagai anak, u kena banyak2 berdoa...

Take care.
Tanpa Nama berkata…
Sabar bro.. hakikat hidup sape2 pon takleh nak elak. hari ni kita tengok orang, hari mendatang giliran kita pulak... Semuanya ketentuan Allah..
intan.maisarah berkata…
mendoakan yang terbaik :_

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…