Langkau ke kandungan utama

Macam mana gua maintain perut tak buncit selepas kawen?


Ade orang tanye, ko kawen dah tige bulan, tapi badan maintain je. Ape rahsia ek?

Gua cakap ," ikut sunnah nabi, 'makan mase lapar, berhenti sebelum kenyang"

Boleh ikut tak? Kengkadang kita ni dah set, time wajib makan kan. Walaupun time makan tu perut kita tak lapar, tapi tetap nak makan juga. Tu la punca buncit atau gemuk. Actually banyak lagi sunnah nabi s.a.w yang menyentuh pasal kesihatan.

Contohnya macam buku ni.


Gua baru beli buku buku ni. Serius gua cakap, ianya sangat bagus. Tak rugi kalau lu orang baca. Banyak bagi info pasal kesihatan . Gua belum habis lagi baca. Nanti gua habiskan dulu. Tapi setakat yang gua dah baca kebnanyakkan info kat situ membuka mata gua. Satu lagi yang gua suka buku ni, ayatnya tak terlalu saintifik sangat. Kira tak macam buku biologi la. Ayatnya ringan dan mudah di faham. So, tak membosankan la.

Satu info yang menarik yang gua dapat dalam buku ni adalah, kesihatan yang fizikal ni ada dua benda yang utama untuk di jaga. Perut dan juga hati.  Kalau pandai jage dua ni, insya Allah sihat wa'alfiat.

Cari la buku ni..

Gua selalu kena ayat ni," sampai bila lu boleh maintain zul....." Dorang jeles pinggang gua kecik!

Sebelum mengakhiri post ni , meh gua jamu mata lu orang dengan gambar seksi gua masa lawatan ke Jabatan Akauantan Melaka...!











Ulasan

Nazatul shima berkata…
pinggang kerengga, badan the rock. hehe
Mr feckry berkata…
nazatul:macam saloma
keje kat ANM melaka ke tu??huhuhu..
Mr feckry berkata…
rossa:tak la, gua kat AG Putrajya
ohh..ye ke??keje bahagian mane ni?? :)
gilalah badan..amin tgk nak ekot jejak ko ni..hahaha
Mr feckry berkata…
rosa:bpopa
Mr feckry berkata…
Kulop:orang lagi kecik pun aku pernah train, budak tu siap pernah menang Mr selangor tahun2009

Catatan popular daripada blog ini

Band Rimba Bara

Band rimba bara.

Mungkin lu orang tak pernah dengar nama band ni. Sebab band ni dah lama menyepi. Band sebenarnya berada di zaman masa lu orang hingus meleleh kejar-kejar dengan jiran main galah panjang.

Band Rimba bara ni memang pernah top dulu. Band ni femes dengan lagu anak etek tok wi, pukul berapa datok harimau, gelang si paku, dan beberapa lagi hits mereka yang pernah jadi igauan.

Kalau lu orang tak kenal, dia sebenarnya sezaman dengan Black Dog Free, Zurah Three, Amr Curl.

Inilah wajah vokalisnya. Nama vokalisnya adalah ZUL KAPAN. Dengar cerita band ni stop dan menghilang sebab vokalisnya telah menghilangkan diri. Gua pun tak tahu kenapa dia menghilangkan diri.

Sehingga kini kehilangan beliau sehingga kini masih menjadi tanda tanya.

Satu ketika dahulu vokalisnya pernah menjadi kegilaan remaja , rebelia, dan retua di zaman itu. Di mana-mana saja wajahnya terpampang di jadikan poster.

Beliau juga menjadi rebutan syarikat pengiklanan seperti, renoma, crocadile, dan hello kitties.

Kisah sk…

Oh mat Ganja

Oh mat ganja...
Batang betik botol coca cola
Ganja datang dari pulau jawa
Lalalala....

Pernah dengar lagu ni? Kalau main gitar code dia C, am, f, g.

Lagu ni tesen yang ajar gua( aku masih orientasi dalam guna ganti nama ini) main. Gua senang dapat lagu ni, pasal senang giler.

Gua nak cerita pasal ganja. Lu orang nak dengar or not itu lu orang pasal.

K, gua tahu story ganja dengan student IPT memang tak boleh di pisahkan. Bohong le kalau lu orang tak pernah dengar. At least yang awek tu, mesti pernah dengar classmate lu orang ambil benda ni kan.

Dalam pengalaman gua, gua tak isap. Tapi member gua dulu ramai yang isap benda ni. Ganja atau lebih dikenali sebagai canabis atau hemp memang top la bagi bebudak IPT. Pasal ini satu-satunya jenis dadah yang murah. Pasal tu Bob Marley tanam kat Jamaica pokok ni.

Meh gua nak cerita pasal bahayanya ganja bagi orang yang tak isap. Boleh sampai mati tau.

Cerita dia begini. Gua telah di datangi oleh member gua yang gua panggil Fabb. Dalam gua lepak dengan di…

Telur separuh masak

Makanan berkhasiat penting untuk diet yang sihat. Kalau makan junk food je, pastu konon tak makan nasi, ayam, daging...mana boleh.

Sebenarnya protien gua dah habis. So, gua tak nak ambil protien untuk muscle lagi. Alasannya adalah sebab costnya mahal. Sebagai alternatif lain, gua tukar protien susu tu dengan makanan yang berprotien.

Atually gua masih lagi amalkan diet tak makan nasi. Tapi gula gua dah start minum dah. Tak pantang, dah minum macam biasa dah. Sebab gua pernah try, tanpa protien muscle tu dan diet tak makan nasi dan dan tak sentuh gula badan gua memang tak boleh tahan. Dulu masa ada protien muscle tu badan gua steady je.

Setelah gua tanya dengan otai2 bina badan, dorang kata telur separuh masak adalah alternatif yang terbaik. Sebab dia mengadungi jumlah protien yang banyak. Tapi mesti sepruh masak. Jangan pula di goreng. Tapi kalau rebus ok.

Telur separuh masak bagus untuk dijadikan breakfast meal. Setakat ni gua cuba makan telur sepruh masak dua biji masa breakfast. Sebab g…