Menulis Bukan Kerna Nama

Isnin, 28 Mac 2011

Macam mana gua maintain perut tak buncit selepas kawen?


Ade orang tanye, ko kawen dah tige bulan, tapi badan maintain je. Ape rahsia ek?

Gua cakap ," ikut sunnah nabi, 'makan mase lapar, berhenti sebelum kenyang"

Boleh ikut tak? Kengkadang kita ni dah set, time wajib makan kan. Walaupun time makan tu perut kita tak lapar, tapi tetap nak makan juga. Tu la punca buncit atau gemuk. Actually banyak lagi sunnah nabi s.a.w yang menyentuh pasal kesihatan.

Contohnya macam buku ni.


Gua baru beli buku buku ni. Serius gua cakap, ianya sangat bagus. Tak rugi kalau lu orang baca. Banyak bagi info pasal kesihatan . Gua belum habis lagi baca. Nanti gua habiskan dulu. Tapi setakat yang gua dah baca kebnanyakkan info kat situ membuka mata gua. Satu lagi yang gua suka buku ni, ayatnya tak terlalu saintifik sangat. Kira tak macam buku biologi la. Ayatnya ringan dan mudah di faham. So, tak membosankan la.

Satu info yang menarik yang gua dapat dalam buku ni adalah, kesihatan yang fizikal ni ada dua benda yang utama untuk di jaga. Perut dan juga hati.  Kalau pandai jage dua ni, insya Allah sihat wa'alfiat.

Cari la buku ni..

Gua selalu kena ayat ni," sampai bila lu boleh maintain zul....." Dorang jeles pinggang gua kecik!

Sebelum mengakhiri post ni , meh gua jamu mata lu orang dengan gambar seksi gua masa lawatan ke Jabatan Akauantan Melaka...!











Share:

8 comments:

Nazatul shima berkata...

pinggang kerengga, badan the rock. hehe

Mr feckry berkata...

nazatul:macam saloma

✿....rossa alina....✿ berkata...

keje kat ANM melaka ke tu??huhuhu..

Mr feckry berkata...

rossa:tak la, gua kat AG Putrajya

✿....rossa alina....✿ berkata...

ohh..ye ke??keje bahagian mane ni?? :)

embun d tengah malam berkata...

gilalah badan..amin tgk nak ekot jejak ko ni..hahaha

Mr feckry berkata...

rosa:bpopa

Mr feckry berkata...

Kulop:orang lagi kecik pun aku pernah train, budak tu siap pernah menang Mr selangor tahun2009