Isnin, 23 Julai 2012

Dalam ngantuk dengar tazkirah subuh..

teraweh di mesir

Semalam kuliya subuh dari Ust Azam(geng tadarus).

Main point yang wa ingat die citer pasal teraweh di basrah( kat iraq kot). Cerita ni kalau tak silap zaman hasan al- basri. Gua mase tu ngantuk sikit. Tu yang dengar tak dengar tu. Citernye gini. Kat sana , depa solat  terawih akan baca 10 juzuk untuk 1 malam. Maknanya 3 malam khatam.

Nak jadi citer, sekali imam tua tu sakit. Ganti ngan imam baru. Imam baru tu baca masa terawih 4 hari baru khatam quran. Jemaah die pun tak puas hati. Seolah-olah tak puas dengan tindakan imam baru tu.

Beb, teraweh 3,4 hari khatam quran beb. Kat sini paling expert pun 1 malam 1 juzuk. Wa calculate la, 1 juzul lebih kurang sejam la imam nak baca. Kalau 1 malam 10 juzuk, agak-agak tak 10 jam depa teraweh. Allahurabbi..dahsyatnya..bukan rase kecik lagi dah diri ni, rase hina dan malu lagi ade la.

Moralnya dari tazkirah yang wa dengar dalam stone tu, perkuatkan semangat untuk semarakkan ramadhan kita. Jangan persiakan ramadhan walau sesaat..insyaallah.

Wa teringin betul nak beli quran ni..


ni antara kelebihan quran ni, banyak rujukan diselitkan dalam quran ni.
Ramadhan ni bulan turunnya Al-quran. Jom kita meriahkan ramadhan kita dengan Al-quran!

1 ulasan:

tiafazunia berkata...

dah baca alquran setengah jalan ngantuk, pastu letak tepi hilang ngantuk -___- dugaan!