Jumaat, 31 Julai 2009

Segalanya aku

Julai 31, 2009
Ya!!!
Gambar baru aku..hahaha...lame tak post muke sendiri kat blog sendiri. Gambar ni aku ambil subuh tadi sebelom nak gerak p ofis. Sejak aku pakai E66 yang cambest ni..rajin juga aku amek gambar muke sendiri. Lantaklah orang cakap syok sendiri, aku bangga ngan muke aku sendiri..

hahaha.

Semalam Muse masak kormak daging la. Faveret aku tu. Baru ingat taknak makan. Las-las aku bersahur je lauk tu. Sedap wei..rugi tak makan. Siap ade khailan tu. Jadi hari ni aku sudah nekad untuk berpuase syaaban.

Seminggu ni aku tukar training aku, dari gym kbs, aku buat gym sendiri kat rumah. Ala mini gym aku ni cume ade punch beg dengan dumble sepasang. Kalau nak kire tak memang tak cukup. tapi Punch beg tu memang puas hati aku pakai. Sedap aku menendang.

Dah lame tak train silat kan. So minggu ni aku dah start train balik. Hari-hari belatih dengan punch beg ni.

Aku bengang gile dengan internet kat ofis aku. Asek problem je. Nak post kat blog memang susah gile. Sejak dorang wat sistem block ni hari-hari problem. Bengang teramat sangat. Bodoh la dorang ni. Macam lah dorang bayar internet ni.

Ish rase nak pakai brodband je.!

Isnin, 27 Julai 2009

Selamat tinggal minggu lepas..!

Julai 27, 2009

Bye bye minggu lepas..pening layan minggu lepas.Pasal ape..?pasal aku kene demam campak. Tak best langsung. Pergi klinik kesihatan kat Putrajaya ade ke patut kate aku alergic.
Akhirnye aku bercuti selama 3 hari, jumaat tu aku pusing-pusing KL. Singgah Everybody martial Art. Aku saje tengok punch beg dengan baju silat. Terus aku cekau due-due. Ye la bukan senang nak datang sini. Entah bile berkesempatan lagi.
Dalam kedai tu aku borak ngan apek yang jual barang-barang ni, sekali ternampak wing chun punye punch beg. Aku tanye le serbe skit pasal wing chun tu. Sekali apek tu tunjuk terus jurus tu la. Hebat juga ye. Kalau la betul pengamal wing chun sparring dengan silat, agak-agak sape yang menang?
Hujung minggu lepas aku dengan acik lepak kat rumah along, best-best...
Banyak bende sebenarnye minggu lepas. Tapi aku mengharapkan minggu ini menjadi lebih best. Aku tertarik kepada sesuatu impian yang dulu aku rase tak mungkin tercapai. Tapi, tibe-tibe aku rase kalu hendak seribu daya, kalu tak seribu dalih.
Rupanya ade hikmah kenapa aku beli punch beg dengan baju silat. Aku akan penuhi minggu ini dengan latihan itu. Kali ini cabaran lebih hebat. Kalau aku berjaya itu adalah kejayaan yang paling manis.
Dah lama aku impikan perkara itu. Sejak aku mula menceburi sukan itu, teringat kate David Teoh, kalau mau berjaye kepala mau kasi cabut pun tak apa..

Isnin, 20 Julai 2009

Entah apehal hari ni..

Julai 20, 2009
Semalam niat nak puase sempene hari ni Isra' Mikraj. Tapi pagi tadi bangun badan rase nak demam. Badan dan gelong semacam. Tapi kuatkan juga semangat.
Sampai kat ofis, dah rase semacam dah. Kuatkan juga semangat aku untuk puase. Hari ni pengarah Bpopa belanja kek coklat yang best untuk sume warge bpopa. Aku kuatkan semangat untuk puase juga.

Aku masih terase sejuk, seram sejuk yang amat. Tapi tapak tangan aku rase panas. Aku pun amik tindakan yang drastik pi minimart beli megi cup tomyam ngan tongkat ali. Mungkin sudah ditakdirkan aku tak dapat nak puasa..

Ahad, 19 Julai 2009

Kenape ni?

Julai 19, 2009

Sekarang ni orang putih pun sujud kat kite..Dahsyat...haha..saje bikin panas gambar ni..

Player Man Utd: Mummy! Its pain..! Argh...!

Linesmen : La awat hang pi katuk kepala dia...?

Refree : kuajaq sangat..baiq pi la..

Moral of the picture : Please sleep at home!

Man Utd tak puas hati le tu..

Julai 19, 2009

Samabil makan durian aku dan Abe menonton Man Utd vs Mas. Pasal game semalam, aku memang dah budget maun utd comfirm malu lawan dengan Malaysia menang 3-2 je, pulak tu nyaris seri.

Semangat player kite memang patut dipuji la, walaupun sampai terkangkang-kangkang dibuatnya..dorang tetap bersemangat lawan Man Utd. Kelakar aku tengok muke Van De sar bile Amri Yahya score dari jauh. Memang tercengang-cengang aku tengok mamat tu.

Man Utd tak puas hati sebab tak belasah team kite. Sebab tu dorang ajak revenge isnin ni. Pak Alex plak cakap, isnin ni Man Utd nak main pakai gear 1. Haa.. mampus da...tapi dorang ingat pasukan malaysia takde kaki ke..?

Daripade game semalam, aku tengok man utd mungkin tak dapat maintain champ dorang..nampak sangat ronald takde man utd tak kuat.

Sempene game semalam, seharian aku pakai baju man utd, pastu kete aku dah ku hias dengan decoratiom man utd. Hahaha..

Tapi, kalau next game Malaysia seri ngan man Utd, sampai mati aku sokong Malaysia.

Aku cadangkan kat FAM, friendly macam ni patut diadakan 80 kali setahun. Baru la power team kite.

Apada...FAM itupun nak ajau ke..

Khamis, 16 Julai 2009

Pasti akan berubah

Julai 16, 2009

Bulan ni paling jarang aku pergi gym, ni pasal BTN dan sukan lah yang buat aku makin malas. Dalam otak aku pikir minggu depan aku stat balik. Tak boleh jadi ni. Nanti berat naik.

Minggu ni paling bosan. Tapi minggu depan pasti akan berubah. Aku ada merancang sesuatu untuk minggu depan. Ape yang aku rancang tu, harap menjadilah.

Aku dah mula bosan dengan life yang same saje setiap hari. Bagun pagi aku dah tau ape yang akan jadi hari ini. Sebab ulang bende semalam. Kerja ok, lain-lain la. Semalam sikit, hari ni banyak. Tu tak pe.

Tapi jadual harian ni macam dah tetap je. Dah dua bulan aku tak balik melaka, rase macam nak balik la.

Minggu depan aku nak setiap hari aku buat lain-lain perkare. Untuk mengelak kebosanan berlaku. Tapi malam tadi mimpi tak best..

Minggu ni aku training karaoke. Sebab jumaat ni aku kene perform untuk Dinner Akuan Awam. Haha..comfirm lawak. Aku ingat nak bawa lagu baru. Tapi atas nasihat staff aku, kene la bawa lagu 90-an atan 80-an..sebab nak bagi itu Dato' AG layan stone..

Lagu yang menjadi pilihan aku, bukan kerna nama nyanyian ramli sarip. Jangan jadi ramli sirap sudah. Besok dah reasel..untuk nyanyi aku takde masalah. Lagu tu aku selalu nyanyi kat karsaoke.

Dulu mase kat IPN pun aku pernah perform lagu tu, akustik lagi..

Samada ok ke tak ok, tengoklah besok..

Rabu, 15 Julai 2009

Polis mengamuk menyaman di AG

Julai 15, 2009

Semalam yang betul-betul hangat. Semua kereta yang parking kat bangunan AG semua habis disaman oleh polis yang dahagakan duit saman. Tempat yang tak sepatutnya kene saman di saman dengan begitu rakus.

Tapi aku buat tak tau je, sebab aku tak kene saman..

Pagi ni, staff aku ramai yang mengeluh dah menangis teresak-esak dek kerana saman itu. Parking belakang ofis pun kene ka? haiya..

Ramai yang membebel menghuraikan rase kemarahan yang teramat sangat sehinggekan menimbulkan satu huru-hara yang amat dahsyat di telinga aku. Ade yang nak jumpe najib PM la, nak saman polis pun ade.

Lalu aku pun memberi nasihat, " sabar rakyat jelata, apakata pergi mengadu kat Dato' AG, mungkin die boleh membantu."

Tapi ade satu bende yan aku tak puas hati. PC kat meja aku diceroboh, laman web seperti facebook dan seangkatan dengannya habis semua di blog. Hawau!!!

Nasib blogspot tak kene..(",

Isnin, 13 Julai 2009

Pesta Sukan Perbendeharaan

Julai 13, 2009

Inilah pasukan tarik tali AG. Semuanya macam anak badang. Termasuk juga aku. Mase ni aku baru pas makan 2 bungkus nasi lemak. Yela nak tarik anak gajah.
Team aku akhirnya mendapat tempat ke-3. Boleh la.. dari takde. Lontar peluru aku setakat dapat masuk round 2 je. Treasury ajak aku join team die. Tengoklah kalau aku punye tulang belakang ni. Kalau ok, boleh le..
Tapi nampak tembam gile aku dalam gamabr ni. Badan tu nampak besar pasal aku pakai baju 3 lapis bagi nampak besar..

Jumaat, 10 Julai 2009

aku buat bende yang aku tak minat

Julai 10, 2009
Dulu aku selalu mengelak untuk buat bende yang tak minat. Esok ade sukan treasury. Pesta! Pesta..!

Tapi yang tak best, aku memakse diri aku masuk bende yang aku tak minat. Lontar peluru dan Tarik tali. Memang sejak azali lagi aku tak minat dengan olahraga. Dulu kat sekolah, semua sukan aku masuk yang berpasukan. Bola, hoki, bola baling, ragbi dan macam-macam lagi.

Ape aku buat nih! Shit!

Lontar pluru tu aku main sekali je, mase form 1. Tu pun macam haram. Lepas tu setahu aku masuk olah raga pun lumbe lari. Pastu lontar peluru tu memang aku tak pandang. Sebab acara tu aku rase untuk orang gemuk.
ya la..kalau tengok champ lontar peluru pun memang gemuk..mungkin aku ni pun dah masuk kategori tu kot..

Aku ingat lagii mase aku main lontar peluru tu aku rase cam bodoh je. Takde faedah pun. Macam ambil batu pastu baling. Sukan ke tu. Tapi hari ni aku buat lagi.

Tarik tali ok, aku fun sebab bende tu berpasukan. Cambest je.

Huhu..mase aku wat posting ni, aku patut pegi raptai, tapi aku tak pegi pasal memang tak minat.

Lagi pun hari ni aku rase macam suram je..tawar..takde rase...huhu..




Khamis, 9 Julai 2009

Saya Anak Malaysia !

Julai 09, 2009



Kursus Biro Tata Negara tealah membawa aku ke tempermainan aku suatu ketika dahulu. Inilah rumah api. Satu ketika dahulu semasa aku berumur 6 tahun, aku pernah bermain-main di kawasan ini.

Kuala Selangor, akhirnya aku kembali. Aku rasa sangat teruja dengan pekan ini. Aku pernah tinggal di sini. Banyak kenangan terimbas apabila aku berdiri di Bukit Melawati. Satu persatu peristiwa terimbas.

Aku sempat menjenguk rumah lama aku, dah jadi rumah hantu dah. Lama agaknya ditinggalkan.

Cerita pasal kursus. Memang letih, tidur tak cukup. Tapi fun juga la. Banyak cerita pasal patriotik la. Hak-hak rakyat malaysia diperjelaskan. Memang aku akui ramai manusia sebaya aku dah lupa tentang sejarah kemerdekaan.

Pentingnya pengetahuan tentang serjarah kemerdekaan tanah melayu kerana kita adalah rakyat Malaysia. Sedih juga apabila mereka menceritakan betapa peritnya perjuangan pahlawan dahulu untuk merdekakan tanah melayu.

Semangat juga aku mendengar semua itu. Tetapi, hakikatnya semua orang haru tahu. Mengapa generasi aku sudah mula lupa sejarah itu.

Satu persoalan yang menarik, melaka membina empayar selama 107 tahun sehingga di jajah Portugis. Kita baru merdeka 52 tahun, adakah kita akan dijajah lagi?

Kesedaran tentang itu diterangkan ketika kursus. Kami mindah kami seolah - olah di masukkan elemen-elemen kenegaraan yang sangat hebat. Itu satu point yang baik.

Cuma aku nampak ada satu kekurangan atau mungkin terlepas fikir, antara agama,bangsa, tanah air dan diri, yang lebih penting di ajar adalah tanahair. Sangat tidak setuju. Mengapa, fikir lah sendiri.

Program di BTN yang aku lalui meninggalkan banyak kenangan. Nasib lah 5 hari. Kalau sebulan, mau ade yang taknak balik. Pak Brahim, Pak Che Dol, memang best layan due orang tua ni. Sporting naka mampos. Aku doa sihat sejahtera untuk mereka ni.

Kalau diizinkan aku nak juga join BTN lanjutan, program tu kene duduk dalam hutan. Lagi best, baru boleh jadi tok janggut. hahah...

Rabu, 1 Julai 2009

Allah Selamatkan Kamu

Julai 01, 2009

Selamat hari jadi untuk acik yang ke berape aku dah tak ingat. 2009-1984=? Sendiri jawab la ye..