Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2011

Gua tak terkilan melepaskan rm 1000!

Sepatutntya hari ni wa pergi game tarik tali yang menawarkan rm 1000. Memang gua yakin boleh menang. Tapi wa rase aktiviti yang gua buat hari ini lebih bernilai dari rm 1000.

Nono, bini wa la, sape lagi.

Die ajak wa join charity projek. Kat rumah anak-anak yatim. Seyes, before ni wa tak pernah join benda ni. Die minta wa jadi fotgrapher untuk projek die. Lokasi, di bandar utama. Tak jauh dari Sri Pentas office TV3. Seawal pukul 7 kitorang dah gerak.

Ah, wa rasa cam panjang pula kalau story, lets the pic tell the story..











Masa kat rumah tu, baru wa tau. Bebudak kat sini bukan semuanya anak-anak yatim. Tapi mereka ada sebahagiannya di hantar oleh ibu bapa mereka untuk mempelajari ilmu tahfiz.

Allahurabbi.

Dulu masa bulan puasa gua selalu tengok rancangan Kalamullah kat TV3. Rancangan yang meng'upkan para tahfiz-tahfiz cilik dan pusat pengajian tahfiz. Dan hari ini, gua berdepan dengan mereka. Memang gua terharu , teruja bila gua tengok mereka. Seyes beb. Luorang tak rasa apa yang wa …

Blogger...sejauh mana pun die pergi..di akan menulis

Wa tengok , semakin ramai blogger yang wa follow senyap dan menyepi entah ke mana. Hopefully tuan badan masih bernyawa.

Kenapa tetiba wa caring pasal depa?

Tah, sekadar teringat akan blog mereka pernah buat wa tersennyum, menangis, gelak sorang-sorang. Itu je. Kengkadang wa terfikir, rakyat malaysia ni banyak yang berbakat menjadi writer. Tak payah wa tulis siapa blogger2 tersebut. Biar mereka dan gua je tau.

Dulu orang buat blog bukan sebab nak berniaga. Dorang buat blog cuma nak meluahkan isi hati. Maklumlah, dari zaman P.ramlee lagikan fenomena surat cintatu telah tercetus. So, zaman IT ni ramai yang meluakan perasaan melalui blog. Macam-macam story. Syok-syok semuanya.

Tapi hari ini, kebanyakkan blogger muncul atas sebab nak bisness. Tu yang cam bosan tu.

Adakah zaman sekarang ni zaman materialistik? Sincerity tu dah jadi satu perkara yang jelik dah nampaknya.

Huhu..jarang wa tulis camni..dah la sekarang ni jarang menulis, ni tertulis plak macam ni.

Tak apa, apa kite nak buat dala…

Trend yang baik

Actually wa mulanya cam tak percaya.

Tapi bila ingat balik apa yang gua pernah belajar dulu, benda ni memang betul. Credit kat pereka fesyen yang merintis fesyen ni.


Tapi..ha ada tapinya juga. fesyen ni untuk lelaki ek..bukan untuk tomboy. Wa sangat menentang mereka yang mengubah jantina. Tomboy ke,pengkid ke, waima bapok mahupun maknyah.

Paling tak boleh blah wa dengar maknyah cakap," Allah tu maha pengampun,"

Memang Allah maha pengampun, tapi bila nak minta ampun?

Yes esok cuti. Agenda utama nak potong rambut. Rasa nak demam je rambut dah mula nak panjang.

Trauma

Satu keluarga..

Hidup tenang di dalam rumah.

Dengan 3 orang anak. Anak yang ketiga baru je lahir. Ibunya masih di dalam pantang. Si ibu sedang mandikan anaknya di bath tab baby.

Si abang dengan si adik yang tengah sedang main kejar2 di bilik parentsnya.

Si ayah, duduk sila panggung sambil membelek paper.

Adik tengah dan abang sulung yang sedang asyik main di bilik parentsnya. Tetiba ternampak keris ayahnya. Biasala, keris tu tak ada apa-apa. Cuma sekadar di jadikan senjata untuk mempertahankan diri.

Si abang tadi ambil keris di tepi katil itu, dan bermain tika-tikam dengan adiknya yang tengah. Wah, dah macam jebat dan tuah. Namun bebudak, mana la tau sangat main keris. Si abang yang sulung dengan secara tak sengaja tertikam adik tengahnya.

Auw! jeritan dari adik tengah. Ibu berlari dapatkan kedua anak mereka. Menjerit panggil ayahnya. Ayahnya meluru pecut ke atas sambil tak perasan anak sulungnya sudah berlari ke bawah.

Melihat anaknya dalam keadaan keris terpacak di perut, di cuba u…

Sunday..

Sekarang ni..asal hujung minggu je ade kenduri kawen.

Nak buat macam mana, kenduri kawen kan perkara baik bagi mereka yang kawen dan mereka yang di jemput. Makan pre..pastu boleh karaoke pree..pastu lepak dengan sedara.

Same la gua hari ni. Tapi wa tak karok. Malas la. Gua pi kenduri kawen anak sepupu gua hari ni kat bandar tun razak.


Pasni bulan 12 kenduri kakak gua pula. Dalam pergi kenduri tadi kitorang pun ambil kesempatan untuk jemput sedara untuk kakak wa punya kenduri.

Jap..wa rasa macam dah makin tembam la..kenapa ek?

Gua dan karaoke..

Karaoke..

Pernah jadi kegilaan gua. Wa start minat sejak gua mula menetap di KL(nampak sangat tu mula start zaman jahiliyah) Betul kata orang..sesape yang iman senipis kulit bawang akan tenggelam dek arus lagho di KL. Wa tak terkecuali.

Rasanye fenomena ni bermula since AF mula di perkenalkan..

Wa pernah story, pasal wa nyanyi kat makan malam akaun awam last month kalau tak silap.

Wa dah decide..itu adalah the last. The end untuk dunia karaoke di majlis formal.  Cukup la. Bukan ape wa rasa diri wa yang macam tak sesuai untuk menanyi dan menghiburkan orang. Wa mula rasa, macam wa ni dah tua.  Tak pe la..cukup la tahun ni terakhir untuk semua tu.

Ini adalah kenangan terakhir wa dengan dunia kaaraoke....


Semoga kenangan ini menjadi satu sisipan sejarah  hidup gua. No more mrfeckry on da stage forever and ever.Biar wa di jemput atau di undang..lepas ni wa akan menolak untuk itu semua.

Dalam hidup kita banyak kenangan kan. Itu lah hidup, bila kita memaling ke belakang , kita ternampak siapa…

World karate!!

Karate world champaion ....

Tak tersengaja wa tersangkut di melaka untuk menonton game  ni. Actully minggu ni kan wa balik melaka. Masa cari coconut shake tadi, wa dan sibling tersinggah kat temapat ni. Mulanya wa tak excited sangat . Ye la kalau silat may be wa excited nak tengok.

Tapi bile dah sampai , wow! walaupun junior, tapi power beb. Wa hampir terlupa yang wa menonton game yang bertaraf dunie.

Wa sempat tengok team egypt lawan dengan italy dalam acara pattern. Respect gile dekat team egyipt. Outstading performance beb dorang tu. Gerakan die sharp. Pastu, gerakan maut diorang pun memang best. Teruja juga wa tengok.

Sebeblum belah dar tempat tu, ape lagi..pic time la...!



Wa, teringin wa nak join competition macam ni. Rasanya kalau wa trainning balik cam ade chance je nak masuk satu contest silat kat perak. Kalau ade masa la.

Rindu la nak hidupkan zaman silat. Tapi masa sentiasa mencemburi..

Himpunan Sejuta Umat!

layari website ini http://himpun.org/
Himpunan Sejuta Umat 2011

Hujung minggu

Agak lame juga la wa tak hupdate blog wa secara tru...seminggu ni wa cuma copy and paste artikel dan gambar..sendiri punya ayat wa tak buat.

Wa ni dah kurang kreatif ke? kelemahan tu dari wa, kesempurnaan tu milik Allah.


Ok nak komen pasal tahajud cinta, wa actually tak puas hati tengok ending citer tahajud cinta. Lu orang yang tengok tau la kan citernye. Jakan citernye best, tapi ending die macam tak puas je wa tengok. Bagi la si Ustaz  shauki tu kene lepok ke, setidak-tidaknya biar la nampak die menejerit dalam jel.

Pastu citra pula cume setakat datang bawa lari seri ngan solah, buat la report polis, pastu ade serbuan dari pejabat ugama ke. Baru la terkesan di hati penonton macam wa ni. Ni tidak, ending termenung kat depan pinta bile orang katoi main urut2.

Cerita ni bagus sebenarnya. Membuatkan pengajaran bagi orang yang mendalami ilmu agama. Di mana, iblis akan menggoda dengan apa cara sekalipun untuk menyesatkan para alim ulama'. Dia goda dengan, takbur, angkuh, hawa nafsu. Y…

Cerita panjang hari ini untuk bakal hari Jumaat...!

Ni cerita panjang...seyes wa baca bende ni kat profile fb anak buat gua yang sudah berusia 13 tahun..namanya luqmanul hakim. Lepas wa baca, wa rasa story ni amat baik untuk gua share kat blog gua. Semoga lu orang rajin bacanye ye. Yang penting ada sesuatu yang boleh lu orang dapat manfaat.


Insya Allah..


✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangka…

#Thursdey@spontenous#

satu hari berape kali kite sebut ek?

The fren

Mereka...

Dulu, pernah kene tahan polis bile nak pergi rumah gua...

pernah makan nasi goreng burger dengan gua

pernah ponteng tuisyen same2.....

Mereka..ah..banyak kenangan dengan dorang. Banyak benda susah, benda senang gua buat dengan dorang..

Itu la the fren..seribu kenangan gua dengan dorang....

Super sunday..yang lepas, wa pi main futsal. Ops, tonement futsal...member lama wa ajak, member yang gua anggap sedarauh6 sehidup semati wa dulu..

Game tu jumpe kan wa dengan member yang dulu-dulu , yang pernah men basikal dengan wa.. Gua tau game tu kitorang takkan menang. Dan gua tau, semuanya datang sebab dengan satu tujuan. Nak main bola macam dulu, nak enjoy same2 sambil main bola, nak gelak-gelak sesama.

Memang game tu kitoang tak menang, tapi kitorang menang di hati masing-masing...gua panggil ini semangat best 99. Tahun 1999, segalanya bermula..kitoang kenal..

Mase tu sangat budak-budak..

Sekarang masing-masing dengan life masing-masing.. Semuanya hidup perjuangkan nasib sendiri..

Terlalu teringin, terlalu rindu

Rukun Islam yang ke 5, menunaikan haji ke baitullah...

Pada gua, biarlah gua cukup kekayaan gua itu setakat dapat pergi ke mekah menunaikan haji setiap tahun. Biar rumah gua tak besar, biar kereta gua tak best, tapi cukup sekadar gua mampu pergi ke sana setiap tahun bersama keluarga.

Terlalu teringin sangat gua nak pergi...Allahurabbi.

Jumaat lepas wa hantar abang ipar gua pergi KLIA untuk berlepas ke Mekah, ya Allah, dia dapat bertugas di mekah selama 2 bulan. Cemburu sangat gua pada dia. Best gile dapat ke sana. Semoga Allah beri gua peluang sebegitu untuk ke sana.  Hepy je wa tengok die. Hepy seorang muslim tidak perlu melonjak, cuma sekadar senyuman yang tenang tanda tawaduk.

Ah, tahniah para jemaah dan petugas haji. Lu orang sangat beruntung. Sayu gua melihat lambaian mereka ke arah keluarga. Ya la, dalam dunia ini apa lagi yang penting selain dari menerima redha Allah. Apa lagi yang penting selain dapat bebaskan diri dari azab Allah.

Ya, Allah aku, terlalu rindu akan Mu, terlalu…

67 Great Famous People Who Converted To Islam 2011

Menarik beb..banyak muka-muka idola kat sini...
Mahasuci Allah..

Misi di Parlimen selessai...! Gaji naik tak?

Debat...

Itu la kereje yang wajib di parlimen. Menyuarakan hak rakyat, perjuangkan nasib rakyat, itu tugas utama. Itulah namnaya pemimpin.

Kata mereka..


Tula sedikit part yang sempat nak usha kat dewan parlimen. Menteri-menteri sibuk dok bertegang urat , laung sana laung sini.

Begitu juga hp gua, asyik berdering . Member2 kat kampung asyik2 call. Yang tak pernah kol gua pun ade. Memula buat-buat tanya khabar, pastu last2 baru tanya, "amacam , gaji naik tak tahun."

Kalau lu orang nak tau gaji naik ke tidak, meh wa bagi tau. Gaji bakal.........tuuutttttttt...buka tv pukul 2.30 petang nanti ek..

Misi di parlimen tamat, sampai pagi beb wa buat kerja kat parlimen. Tak caya? ni bukti die.

Ok wa nak chow dulu..badan dah masam, muka dah penat. Mata wa dah layu gile macam brad pitt. I have to rest, esok banyak lagi perkara wa kena buat.

Semoga besok ade berita gembira bagi penjawat Awam.

Andai la wa jadi ahli parlimen, wa ingat nak usulkan wujudkan Akta Jenayah Sihir la, pasal zaman se…

Life todey

Design baru baju koprat untuk team Perbakti.

Wa rasa macam baju kilang sony. Haha, tadi wa di paksa untuk test wear baju ni. Wa dah komplen dah, nape baju ni nampak macam baju kilang. Design die tak cun pun Tak nampak macam baju koprat. Cuba la design yang stylo sikit.

Kalau cakap lebih pun dorang bukan nak dengar. Ha, esok ada misi penting. Lu orang tau kan jumaat ada perbentangan bajet kerajaan Malaysia kan. Wa dengan 5 orang lagi skuad khas dari jabatan Akauntan Malaysia telah di tugaskan untuk ke Parlimen.

Before ni memang every year wa akan pergi sebelum bajet di bentang, tapi tahun wa kena standby malam sebelum bajet di bentang.

Wa ulang ek, khamis malam jumaat esok wa akan berdiri tegak di parlimen, dan wa kan berada di atsa kerusi empuk PM malaysia.

Tugas ape wa kena buat, tu wa kena rahsia. (Kalau wa baca yassin dan buat solat hajat kat kat meja PM malaysia bersidang ok tak? Minta pada Allah, bajet kali ini di berkati Allah)

Ramai yang kat Malaysia nak duduk kat dalam parlim…

interference

Gangguan...memang gangguan..

Pelik juga wa memikirkannya..

Semalam, wa pergi kuliyah. Lepas isya' my teacher pun start intro.

Tengah khusyuk wa mendengar, tetiba hp wa yang bersilent tu gigil-gigil. Wa tengok, bini wa yang call. Wa pelik nape die call ni. Wa mesej supaya die baigtau dalam mesej je. Last2 wa angkat juga. Die baru pas amek in law untuk ziarah rumah gua. Tetiba dorang tak boleh buka pintu rumah.

Aik, ada kunci , tapi pintu tak boleh buka. Pelik wa ni, in law wa pun dah torai bagai nak gila, but to no avail.

Wa dah bingung, wa da dok betul-betul placekan diri wa kat depan teacher gua tu. Actually, wa memang nak sangat dengar syarahan dari teacher gua. 3 minggu wa menanti die balik dari US dari operate jantung. So malam tadi adalah kuliyah pertama teacher gua sejak die jejak kaki ke Malaysia. Tu yang wa excited tu.

Pening pale wa, nak belah dari kelas ke tak? Nak belah cam ne? Wa dok place yang agak depan. Kalau wa tak belah, takkan in law wa ngan bini wa nak tunggu sa…

Need some.....

Mondey yang never tak blues..

Setiap isnin , kepala gua mesti nak biru. Bukan biru yang ngarut. Tapi hari ni tersentak pula dengan prob motor gua . Tak boleh start pula.

Sabar je la. So, gua memerlukan sesuatu yang boleh ubah mood blues gua ni supaya gua punya mood sepanjang minggu ni ok. Sudah la gak lambat wa bangun tadi. Tak apa jangan mengeluh.Mengeluh tu perangai setan. Ape ek gua nak buat supaya minggu ni gua ceria...

Green button please...where are you..