Ahad, 28 November 2010

Cuti , dan demam

November 28, 2010

Gua balik Melaka. Ingat nak cuti sakan. Nak jumpa member. Nak ajak ibu gua jalan-jalan. Nak ajak acik gua jalan-jalan.

Tapi sampai Melaka , gua terus demam. Demam, gua benci demam.

Pening gile kepala gua. Badan gua kejap panas kejap sejuk Seingat gua, hampir setahun gua tak demam. Last sekali gua kena , demam denggi. Gua ingat nak pecah rekod setahun tak demam.

Nasib ibu gua ada kat rumah. Ibu gua buatkan sup sayur. Siap bawa kat gua lagi. Rasa terharu gila beb. Dah lama kot tak rasa macam tu. Ibu kata," dulu masa ibu demam , arwah nenek selalu buatkan sup sayur macam ni."

Tutup cerita pasal demam.

Beb, lagi 27 hari gua nak kahwin. Cuak juga beb. Dalam perasaan cuak dan berdebar ni, rasa tak sabar pun ada.

Persiapan, gua tengok sebelah gua ni cam ok dah. Cuma barang hantaran ada yang tak beli lagi. Kene cepat cari ni. Pasal kad kahwin insya allah setel dah. Actually gua dan nono telah menghadapi penglaman yang dahsyat pasal kad kahwin. Memang banyak pengajaran pasal kad kahwin. Tapi, let by gone be by gone la kata orang jawa.

Selepas ni gua akan edarkan kad kahwin. So gua nak minta lu orang bagi alamat lu orang untuk gua poskan kad kahwin tu.

Gua nak jemput lu orang semua datang majlis perkahwinan gua. Tolong e-mail gua zulfikri.jalil@anm.gov.my. Ataupun nanti lu komen, bagi la alamat lu orang.

Jumaat, 26 November 2010

Mas Farizal

November 26, 2010

Gua ada seorang kawan. Kawan baik gua. Dulu kalau lepak kat tepi tangga kat corridor sekolah mesti dengan dia. 
Ponteng kelas, pun dengan dia, merempit pun dengan dia, tekel awek pun dengan die. Memang kamcing la. 

Gua kenal dia kalau tak silap sejak dari tingkatan dua. Tapi sekarang dah lama gua dan dia bermasam muka. Malah dia pun bermasam muka dengan kawan-kawan gua yang lain.

Kadang kala gua terfikir nak cari balik dia. Tapi setiap kali gua nak cari dia, mesti gua akan rasa," nak ke dia jumpa gua?"

Pernah gua dengar dari member gua yang lain jumpa dia. Tapi dia buat dek je. Entah la, mungkin dulu masa tengah sweet 20-an kitorang ada darah panas dan telah terlanggar wayar kata bebudak sekarang. Tapi bila di fikir balik, takkan 2, 3 minit punya frienship bertahun-tahun nak campak tepi. Rugi beb.

Serius, buang yang keruh ambil yang jernih. Kalau gua ada silap, gua minta maaf dengan lu.

Khamis, 25 November 2010

Masa bagai nyalaan api

November 25, 2010

Ni bukan gambar gua. Ni gambar anak kakak gua yang sulung. Nono cakap budak ni hensom! Ces! Gua dulu seusia dia lagi hensom!

Back to topic.

Serius gua rasa sekarang ni masa berlalu dengan cepat. Baru gua rasa semalam gua daftar masuk sekolah darjah satu. Sekarang ni dah nak kawen dan gua ni.

Lu orang tak rasa masa berlalu dengan cepat.?

Dan diriwayatkan dari Abu Hurairah pula, katanya : Telah bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam.

“Artinya : Tidak akan datang kiamat sehingga waktu semakin berdekatan , setahun seperti sebulan, sebulan seperti sejum’at, sejum’at seperti sehari, sehari seperti sejam, dan sejam terasa hanya sekejap”.

Memang ini salah satu tanda nak kiamat.

Gua pernah cakap dengan member gua. Member gua ni dah beruban la rambut dia. Gua asyik rasa terkejar-kejar je nak buat sesuatu. Dia kata jangan macam tu. Sebab makin kita rasa terkejar-kejar, makin cepat malaikat maut tu ikut.

Mula-mula gua fikir, nak mati anytime. Tapi mungkin pasal isu ketuaan kot. Makin kita rushing buat kerja, makin cepat kita dengan usia ketuaan.

Dulu gua selalu rasa, ala lambat lagi nak kahwen. Peh, masuk hari ni, cuma 29 hari saja gua nak kahwen. Haiyo.memang masa berlalu dengan cepat. Nanti kang, tak sedar-sedar rambut gua pula dah beruban. Banyak lagi ni gua nak buat.

Bila dah terasa tua ni, rindu time masa main galah panjang dulu.

Isnin, 22 November 2010

Hujan tu rahmat

November 22, 2010

Hujan..

Permulaan hari ni adalah hujan. Hujan tu rahmat. Sebab tuhan hadiahkan pelangi yang cun, sebab tu tuhan turunkan hujan.

Soul pula ayat starting.

Hari ni gua pergi kerja naik motor. Saja je, sebab lama tak pergi kerja naik motor. Gua tengok langit gelap sikit. Sikit la, cuma tak nampak matahari. Dalam gua pecut motor gua, tetiba hujan mencurah. Tak ada hal, gua ada standby baju hujan kat dalam motor gua.

Sampai kat parking ofice, raba poket jap. Raba lagi, pelik ni. Handphone gua tarak! Haiyo..tertinggal handphone pula kat rumah.

Nak patah balik hujan...kena cool je di sebalik suasana yang cool.

Ahad, 21 November 2010

Jangan makan duit haram la!

November 21, 2010

Bagi orang yang kena khianat, ni gua nak share mutiara kata dari Saidina Ali," jadi la umpama pokok yang rimbun. Bila di baling batu, jatuhkan pula buah yang manis dan ranum."

Dalam dunia nak buat apa, buat la. Tapi ingat dan tunggu balasan dari Allah.

Sleepy entry

November 21, 2010
Gua tak boleh tido pula malam ni. Tadi dah terlelap. Tetiba terjaga . Badan rasa cam panas pula. So gua pi mandi bagi sejuk badan.

Mandi malam ni tak elok, sebab nanti peparu berair. Kata orang la.

Golek sana golek sini tak lelap juga. Nak wat ape gua tak tahu. Tu yang luah sikit perasaan kat blog ni. Lantak la orang nak kata apa. "Sikit-sikit nak luah kat blog," lantak la blog gua.

Teringat kat ibu gua, ada ke patut dia cakap," dik, ko ni kene pakai baju kebaya la ibu rasa. Tapi bontot kecik."

Kecik? kebaya? betul ke ibu gua ni?


Gua tanya nono, pingngang gua kecik ke? Dia kata macam biasa je. Baru 32' . Belum lagi 23 inci. Kalau 23 inci baru le gua tempah kebaya.

Khamis, 18 November 2010

Saat genting

November 18, 2010

Rasa nya agak lama juga gua tak buka blog. Lame juga gua tak blogwalking, dan lame juga gua tak update blog. Sekarang gua sangat tertekan. Gua tak nak cakap kenapa.

Tapi gua nak bagi tau yang gua tertekan. Amat sangat.

Kali ni dugaan yang gua terima amat berat. Gua sangat berharap lu orang yang berkesempatan, doakan kesejahteraan gua dan kesuccessan gua. Serius berat. Gua rasa besi yang gua angkat hari-hari pun tak seberat ni.

Rasa macam tak tahu nak buat apa. Gua serah pada tuhan. Gua ni terlalu kerdil rupanya.

Tolong ye, kawan-kawan. Doa luorang amat gua tagih. Insya allah, gua juga akan doa lu orang. Luorang doa supaya gua berjaya dalam setiap perkerjaan gua, kesejahteraan gua dan segala rancangan gua berjaya.

Dugaan ni berat, hampir putus jantung gua rasa. Tapi gua tawakal pada Allah.

Ahad, 14 November 2010

Semoga...

November 14, 2010

Gua tulis jiwang sikit ek..sikit je..

Cinta ada 3...

Yang pertama, cinta syaitan. Bertemu, kemudian berzina. Kemudian mengandung dan melahirkan anak sebelum nikah. Lepas itu baru nikah. Tapi lagi teruk kalau tak bernikah.

Yang kedua, cinta jin. Usha bagai nak rak seorang gadis tu. Tekel punya tekel, tak dapat-dapat. Lepas tu bomohkan awek tu sehingga dia terima untuk kawen.

Yang ketiga, cinta Allah. Bila mata bertentang mata, jatuh menusuk ke kalbu hati. Kemudian meminang gadis itu, lantas di terima dengan hati yang terbuka. Kemudian di ijab kabulkan dengan penuh tertib mengikut lunas agama. Dan ia kekal bahagia sehingga akhir hayat.

Itulah syurga cinta.

Satu masa dulu gua selalu menerima kad kahwin dari kengkawan. Bila terima je, gua buka, gua selit kat tepi pc meje keje gua. Setiap kali gua buka, nama orang lain. Tak pernah pula gua buka nama yang sama, contohnya nama laki sama, perempuan lain-lain. Maksud gua laki tu kawen dua la.

Tapi hari ni, gua memegang kad kahwin yang tertera nama gua sendiri. Gua terasa something. Something yang tak boleh diluahkan melalui kata-kata. Kalau boleh gua nak titiskan airmata. Air mata kegembiraan. Kerana apa gua perlu titiskan air mata? bukankah air mata seorang lelaki itu mahal.Gua ada sebab tersendiri.


Sebab, setiap hari gua doa begini, " ya Allah, jadikanlah nur hazwani bt hashim isteriku yang soleha." Dan doa ini tidak akan putus selagi gua masih bernafas.

Insya Allah gua akan edarkan kepada semua. Gua baru dapat semalam.

Jumaat, 12 November 2010

Kunci hilang

November 12, 2010
Tadi gua pergi BPH kat kompelks B putrajaya.

Actually, gua ada hal sikit kat sana. Hal gua tu sekejap je. Boleh di katakan 5 minit je . Nak hantar barang je pun.

Pukul 10 pagi gua pergi. Pukul 10.15 dah setel dah. Relax je balik dengan macho. Menuju ke motor yang gua pinjam dari budak opis gua. Sampai je kat motor. Gua raba poket. Raba lagi dalam. Semakin dalam gua raba, makin panik pula gua rasa.

Cis!, kunci motor hilang. Panik betul gua time tu. Dah la motor member gua. Kalau motor gua , cool sikit gua. Dalam kepala , apa  gua nak jawab kat mamat ni.

Gua pergi patah balik ke BPH. Cari bagai nak gila. Memang tak ada. Setiap kaunter yang gua lalu, gua tanya. Tapi..hampeh..

Gua teringat abah gua pernah kata. Kalau hilang barang baca la..laqad jaa'akum..

Terkumat-kamit mulut gua baca. Di selang pula dengan ayatul qursi. Berulang-ulang gua baca. Gua kembali pula kat motor dengan hampa. Kecewa beb. Mana gua nak cari kunci motor member gua tu. Dah la gua pinjam.

Tetiba gua terdetik nak usha kat pondok parking kereta. Selamba gua tanya," bang ada tak orang bagi kunci kat sini.?"

Jawab berade tu," ada ni orang jumpa kunci."

Gua punya syok, bagai nak gila. Lu orang bayangkanlah kalau gua tak jumpa. Apa gua nak jawab. Pening gila  gua tadi.

Balik atas motor, trus gua nyayi lagu maher zain..

Alhamdulillah...alhamdulillah..

:-laqad jaa'akum tu ayat terakhir dari Surah at-taubah.

Rabu, 10 November 2010

Lantai Merah-6

November 10, 2010

coretan si Mae(kenangan satu ketika dulu)

Pukul 12.36 malam.Kira tengah malam la.Aku tengah nyenyak di buai mimpi.Tambahkan lagi aku memang la teramat letih.Tiba- tiba aku terjaga, biasala mata masa tu dah comfirm kabur.Hujan pula teramatlah lebat pada malam tu.

Aku nak minum air,tekak ku terasa kering sangat.Aku pun bangun la dari katil. Ketika aku bangun aku terbau haruman sangat la wangi."Ai..pasai pa bulih wangi lagu ni?" Bisik aku dalam hati.Hati ku dah kuat berdentam dentum n.Aku tengok Karl memang dah nyenyak tidur.Aku jalan ke katil Karl.Masih berbau wangi.Jiwa aku memang dah tak dapat di gambarkan lagi.Takut, seram macam-macam ada.

"Karl !Ooo Karl! Hang bangun sat.."desakku pada Karl.

Sedang aku kejut si Karl, aku terintai di pintu.Ya Allah....aku tak percaya yang di hadapan ku itu adalah lembaga yang di panggil pocong.

"Karl! Bangun la wei...Aku takut ni ",jerit ku pada Karl.Berkali-kali aku gerakkan badannya supaya bangun.Tapi tetap keras macam kayu.

Aku toleh lagi,haramjadah tu makin nak mendekati aku.Ya Allah ampunkanlah dosa hamba mu ini .Aku pun jerit sambil membaca ayatul qursi."Allahulaila haillahhual haiyul qayyumm..",sampai habis.Heran tapi tak apa-apa pun pocong tu.Aku pun nekad lari terus terjah pintu bilik aku.Dumm!"Woi Mae penakut!Selamat hari jadi la Mae.."haram budak budak ni pekena aku...

Hadiah hari jadi yang sangat kreatif aku pernah dapat."Woi!Sapa punya plan dajai ni",aku tanya dorang."Karl!!!",peh itu jawapn rakan-rakan ku..

Haram lu Karl...

Isnin, 8 November 2010

Hati menangis siapa tahu

November 08, 2010


Lelaki menangis...apa lu orang kata?

"Tak macho la bro...., hati lembik....dalam hati ada taman," dan macam-macam lagi..

Lelaki tak boleh menangis. Lelaki kena kuat. Kena tabah. Jangan biarkan air mata lelaki jatuh. Mahal air mata lelaki tu.(Cet...! poodaaaah!)

Tapi, rasulullah selalu suruh kita tangisi untuk diri kita. Kenapa ye. Adakah, benar tak macho or tak gagah lelaki menangis? Tambah-tambah lelaki tu bermuscle.

Kalau menangis hati lembut..lelaki or tidak, ade muscle or tidak, macho ke tidak...lelaki adalah manusia biasakan. Pada gua, orang yang senang menagis adalah orang yang tabah. Sebab dia akui akan kelemahan. Dia akui akan kesilapan. Dan tangisan itu menghukum dirinya sendiri supaya sentuasa sedar.

Tapi kalau menagis tengok filem hindustan yang bertajuk kal ho na ho..ape cerita beb?

Sabtu, 6 November 2010

Buli

November 06, 2010
Gua tengah tengok cerita buli arahan afdlin shauki.

Seyes, pada gua best citer ni. Sebab telah mengimbau satu peristiwa yang memang tak boleh blah.

Dulu masa kat hostel bangi, gua tengah tunggu member gua, saiful nama dia. Gua panggil epul. Hostel kami tingkap dia bertentangan dengan hostel awek. Dekat gila . Garis pemisah cuma gelanggang badminton je. So kalau kaum balak berlengging dan menebeng di balkoni, maka nampak la awek tengah berdengkor kat bilik.

One dey, gua tengah tunggu member gua epul ni. Nak pergi buat ape gua tak ingat dah. Lama giler gua tunggu. Sekali gua pergi cari dia kat bilik. Sampai bilik cantik je gua tengok epul tengah berborak dengan seorang awek ni.

Epul pula tengah berdiri dan cuma pakai boxer. Tu je yang ada kat badan dia. Awek tu pula layan je. Sambil terkinja-kinja epul tu borak dengan awek tu.

Gua datang kat epul, gua tarik terus boxer die. Menjerit epul dan awek tu.Menjerit epul kerana boxernye terlondeh. Menjerit awek tu....gua pun tak tahu.

Gua blah cepat-cepat, dalam hati gua terpikir, " epul pakai boxer je kan?"

Jumaat, 5 November 2010

Selamat depavali pada lelaki melayu

November 05, 2010

Hari ni hari jumaat.

Hari raya umat islam untuk setiap minggu. Sebab apa, sebab hari ni penghulu segala hari. Di sebabkan itu semua umat islam yang bersexkan lelaki diwajibkan menunaikan solat jumaat dua rakaat.

Siang tadi gua lepak dengan nono. Biasa la kat tempat feveret. MacD equine. Masa tu time lunch. Button hijau kan, kalau tak jumpa nono mesti tak hijau button gua. Bila nak masuk waktu zohor gua tinggalkan nono kat MCd.

Gua balik rumah dulu. Nak mandi dan tukar baju. (Kantoi, rumah gua kat dengan Mcd equine). Kebetulan member gua amid pun tengah bersiap. So kitorang gerak sekali.

Gua dan amid nak grak pergi masjid. Tetiba fariz(budak rumah gua juga) balik.

Lalu amid pun sound," dey macha! heppy depavali!"

Fariz tersenyum sipu.

Sampai di Surau al-munir seri kembangan( surau yang boleh dibuat solat jumaat) gua lihat ramai betul umat Muhammad dah berpaut di tangga surau. Lot parking penuh ya amat. Sehinggakan ada yang terpaksa parking sejauh hampir 1 km semata-mata ingin menunaikan solat jumaat. Dah macam dekat batu cave pula.

Bila khutbah habis, gua kelam kabut berlari nak cari tempat. Alhamdulillah dapat juga gua masuk dalam saf.

Habis story di surau.

Gua pergi balik ke mcD untuk bersama kembali dengan nono yang gua tinggalkan kejap di MCd equine.

Nono cakap kat gua," tadi ramai betul orang laki melayu lepak dalam mcD masa solat jumaat. Sebelah saya tadi pun ada orang laki tak pi masjid. Bila azan , saya baca doa. Dorang pandang je kat saya."

Gua ingat, dah ramai gile yang pergi masjid untuk solat jumaat. Tapi rupanya, kat luar lagi ramai yang tak solat jumaat.

Hadoi...nak salahkan sape ni?

Khamis, 4 November 2010

Gua ingat lagi

November 04, 2010

Masa gua kecik-kecik. Masa tu dalam lingkungan lepas tadika la umur gua. Gua dan kejiranan gua kebanyakkannya pandai bermain basikal. Tak kira la basikal jipang ke, bmx ke mahupun roda tiga.

Ya semua ada basikal.

Sehinggakan kami mendaftarkan kumpulan basikal kejiranann kami dengan nama beruang hitam cycle club di R.O.S.

Gua tanya member gua ," debot, asal nama team basikal kita beruang hitam? aku tengok giler-giler remaja dia letak nama team motor die gagak haitam."

Debot jawab," kan kiter tinggal kat Bukit Beruang. Sebab tu la nama team kita beruang hitam."

Banyak aktiviti kami masa tu. Antaranya pergi rumah auntie yang berbangsa india , makan maruku pastu minta duit raya.

Gua teringat kawan gua nama dia Vijaya Kumar. Masa tahun 2006, member gua cakap VJ dah mati. Sedih beb. Siap kitorng buat satu pest bagi mengingati mendiang member kitorang lagi tu.

Tahun 2008, sehari sebelum hari depavali VJ terpacul depan rumah gua. Soh datang raya rumah dia.

Gua lari beb, ingat hantu!

Selasa, 2 November 2010

Transfomers baru opis yang jahanam

November 02, 2010
Office gua baru dapat mesin photostat yang gedabak besar giler. Kebesarnnya adalah sebesar kereta. Kalau nak tidor dalam mesin tu pun boleh.

Kedatangan mesin ni juga di iringi dengan kata-kata yang mengtakan mesin ni adalah sangatla power sehinggakan mampu melakukan apa saja. Tapi bila gua tanya ," mesin ni boleh buat binding sekali tak?" terus tak terjawab.

Setakat mampu photostat banyak-banyak je. Lebih-lebih je boleh stepler sendiri.

Mesin ni office gua sewa je. Tau tak berapa harganya? Ala setakat rm 2080 sebulan. Murah je kan. Berbaloi la dengan kepenggunaannya.

Tapi hari ini adalah hari kedua mesin tu dibenarkan untuk penggunaan umum.

Akibatnya.......

Dah rosak.


Ni ha, cc gua tengah cek. Mana tau ada daging ayam terselit ke celah-celah mesin ni. Berpeluh-peluh dia cuba merungkai komplikasi mesin tu. But, to no avail.

Menemui jalan buntu. Sebab asyik jem je.

Sedang mereka-mereka cuba dengan penuh semangat membaiki dan menggodek mesin yang jahanam tu, gua pun menyelit untuk memberi bantuan sepenuh raga gua.

Ha gambar ni adalah bukti gua sedang membantu.

Dan akhirnya masih lagi menemui kebuntuan. Haram besar je mesin ni. Tapi baru guna dah rosak.

Bos gua dah call supplier supaya datang cek balik mesin ni. Katanya, pukul sepuluh nanti dia datang. Tapi sampai sekarang batang hidung pun tak nampak lagi. Haiyo, kata gomen selalu buat kerja lambat, tapi private sektor pun sama.

Gua rasa dorang dah dapat duit, terus malas nak layan. Masa nak dapat kontrak tu, kalau boleh melutut. Tapi dah dapat , buat bodoh je bila rosak.