Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2011

#Wordless#

Kata-kata orang alim ulama' ni, penuh dengan mutiara ilmu..semoga kita mendapat maanfaatnya.

Harimau Muda Kalah dengan Bahrain sebab taktikal prob je..tak yah maki-maki kat dorang!

Kat FB dengan blog, ramai yang kutuk Malaysia kalah.

Lu orang ni, time menang bukan main lu lambung lagi. Dah macam mael lambung. Macam Ong Kim swee cakap. Midfield tak cukup. Ramai yang injured. Lu orang sendiri tahu kan, Betapa packnya jadual game team harimau muda kita ni. Dah macam mesin dah wa tengok dorang ni. Mau tak injured.

Walau kalah, wa tetap sokong. Kekalahan semalam bukan sebab kita lemah. Cuma kita tak ada rezeki nak menang dengan Bahrain.

Bahrain pula bijak ambil peluang. Tengok mental player harimau muda dah down, dorang asak bagai nak gila.

Team kite power sebenarnya. Taktikal pun mantap. Cuma satu je team kite tak buat semalam. Dan team Bahrain buat semalam.

Ni ha....

Semalam wa nampak player bahrain buat macam ni. Ramai-ramai masa celebrate gol.

Actually wa cari gambar depa tengah sujud syukur masa game malam tadi, tapi tak jumpa. So pinjam gamba player newcastle united je la.

Beb, memang mufti dubai ade cakap tak sah sujud syukur player bola ni, sebab tak tutup au…

Salam Maal Hijrah 1433!

Marilah kita berhijrah!

Kalau dulu bila sakit je makan ubat pil tanpa sebut apa-apa walaupun bissmalah untuk sembuh, ape kata sekarang ni kita baca al-fatiha pada air mineral secawan, niat kesembuhan dari Allah. Pastu kasi telan itu ubat la.

Insya Allah. Sebab dalam Al-quran ade menyebut..

Dan Kami turunkan di atas (isi) al-Quran, sesuatu yang boleh menyembuhkan dan rahmat untuk orang-orang yang beriman.
Surah al-Isra' ayat 82..


Hari ni wa belajar satu doa.

Ya Allah..meskipun saya ...(sebutkan masalah @sakit), saya redha dan ikhlas menerima ..(sebutkan masalah@ sakit) saya ini. Saya pasrah akan kesembuhan Mu dengan penuh keyakinan terhadap mu ya Allah...


Di ajar oleh Ust Pakarul Razy seorang kaunselor dari Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Back to real life..

Seminggu , atau sebenarnya hampir sebulan setengah.

Gua, bagai di buai mimpi. Mana taknya, hidup umpama impian gua. Life seoarang atlet. Mengecapi kemenangan, lepas menang pula berholiday walaupun sambil bekerja.

Lepas je Pesta Sukan Kementerian kewangan hari tu, wa terus bawa diri wa ke Kelantan.

Ala, sebenarnya wa kena pergi persidangan. Opis punya agenda la. Kire keje juga la. Cuma tak masuk opis je. Wa pasti macam-macam menanti wa kat opis tu. Tak tau la. Ni pula cuti sampai isnin. Huhu..what a life...

So, gua akan ke life wa yang biasa lepas ni. Hopefully semuanya ok. Dalam sedau tak sedau, dah nak hujung tahun. Dan hari ini adalah Maal Hijrah. Masa berlalu terlalu pantas. Banyak kenangan tahun ni. Macam-macam dah jadi. Tapi, alhamdulillah. Apa yang wa dapat tahun semuanya yang baik-baik belaka. Memang ada dugaan, tapi wa rasa wa makin dewasa untuk terima dugaan.

Pasal persidangan kat Kelantan ?

Banyak benda wa dapat. Lebih-lebih lagi , jumpe member lame. Member yang sesame masuk…

#Thursdey@spontenous#

We are the champ!

Tahun ni, perlepasan trainning hampir 5 minggu.

Latihan yang teruk bagai nak gila. Ramai yang tak tahan dan tarik diri.

Friendly dengan team yang power2 macam PDRM.

Kena maki, kena hamun! banyak drama untuk tahun ni.

Penghargaan dan pengharapan yang terlalu tinggi sampai menjadi satu tekanan buat semua player tahun ni. Namun segalanya berjaya.

MOF, kami tak mampu nak jadi Menteri Kewangan untuk lu, kami tak mampu nak buat bajet belanjawan negara untuk lu, kami tak mampu nak naikkan ekonomi negara untuk lu, kami tidak pakar dalam itu semua. Tapi hari ni, kami beri emas untuk lu MOF dalam acara tug of war Pesta Sukan Kementerian Kewangan ke 37.

Team, kita champ!!!!!!

Lets the pic tell us da story.









PSKK dah sampai ke pnghujungnya. Wa ada banyak sejarah dalam sukan PSKK ini. Tahun ini , adalah tahun ke 3 wa join.

 Dan alhamdulillah, tak pernah sekali pun wa gagal dalam misi. Itu semua kuasa Allah.

Kemenangan hari ini bukan lah penghujung untuk segalanya, tapi adalah permulaan untuk hari ya…

Saya Tidak Pernah Pindahkan Jin Dengan Bas - Ustaz Haron Din

"Adalah amat tidak benar saya pernah membuat satu usaha memindahkan jin dengan menggunakan bas. Tidak pernah berlaku dan tidak pernah saya buat kerja yang macam itu." 
- Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din

Satu perkongsian untuk members blogger semua. Semoga persoalan dan isu ini tidak lagi di perkatakan oleh masyarakat umum.

Esok Final PSKK 2011 Tug of war!

Esok team wa akan bermain di gelanggang final. Perlawanan di jangkakan akan berlangsung pada jam 10.30 pagi di stadium INSPEN 1 bangi.

Perlawanan hari ni, hanya boleh di ceritakan melalui gambar saja, penat hari ni.  Tangan pun gigil2 je nak taip ni.

Lets da pic tell us the story!



Sambung esok la cerita pasal tarik tali ni. Tak tahu la episod esok ape yang akan terjadi. Apa pun puas hati tengok Kastam berputih mata tak dapat masuk final. BSN team yang dah mula cipta nama dalam sukan tarik tali PSKK.

Sekarang ni wa nak rest, nak tido puas2. Nak kumpul tenaga. Esok kalau menang, MOF akan menjuarai keseluruhan acara tarik tali.

Semoga kemenangan berpihak di pasukan MOF esok. Menang ni hadiah lumayan wei.....

Esok Pesta Sukan Kementerian Kewangan 2011 Tug Of War

Esok adalah segalanya.

Hampir 5 minggu trainning.

Demam, sakit kaki, tapak kaki koyak, tapak tangan pecah-pecah, semuanya adalah untuk esok. Misi kali ni, adalah mengekalkan kejuaraan. Kalau menang, treasury akan begelar champ 6 kali berturut-turut dalam acara tarik tali.

Gua pasti, esok pasti sengit. Semua team nak kasi jahanam team gua. Dendam mereka dengan team gua dah terlalu lama. 6 tahun beb, kitorang champ, sapa yang tak berbulu.

Tahun ni, tekanan makin berat. Sebab ape?

Satu treasury, mengharap kitorang champ!

Sponsor datang mencurah-curah. Macam curah air je gua rasa. Minta saja, semua dapat. Tak di minta pun dapat. Bagai di tatang minyak yang penuh. Sampai membuahkan rasa cemburu dari kontinjen lain. Aduyaiiiii!

Tekanan beb! Semua mahu lihat team gua kalah! Tu yang pasti!.

Tapi, pada mereka yang mengharap team gua akan kalah, gua bagi tau 1 je. Kalah menang Allah tentukan, sudah pasti gua akan merayu pada ALLAH untuk beri kami menang.  Kami team treasury akan gemgam serat-e…

#Wordless#

Yup wordless...

Bukan tak ada apa yang nak dikatakan. Banyak. Tapi, berdiam adalah lebih baik dari segalanya. Entah kenapa wa terdetik nak buka clip ni.


Clip ni acik gua yang buat. Mase die baru buat sebok dia tanya," amacam clip ni ok tak?"

Gua jawab, " ala biasa je. "

Tapi sebenarnya gua tak boleh tengok clip tu. Mesti mata gua akan berair. Kisah abah dengan stroke terlalu banyak ertinya. Alhamdulillah abah dah hampir 60% pulih secara fizikal. Syukur pada Allah.

Gua teringat masa ahad lepas. Banyak abah sembang dengan gua kat dalam bilik. Rasanya perbualan itu adalah dari hati ke hati gua dan abah gua. Masa wa nak gerak ke putrajaya, abah tanya gua," ko ade duit tak?"

Itulah soalan dia pasti akan tanya bila wa nak balik putrajaya. Sejak dah berumah tangga ni wa akan jawab ada.

Time nak gerak, wa dah tutup grill rumah. Nak press minyak motor dah time tu. Tetiba wa nampak abah jalan dengan cepat kat gua. Dengan muka yang sayu ( takkan wa lupa riak wajah a…

Pesta Sukan Kementerian Kewangan tahun 2011!

Esok, temasya PSKK akan start.

Ade openning grand malam esok. Dengar citer banyak bunga api. Depa nak guna meriam bazuka pula tu. Gua macam biasa , main game tug of war( tarik tali ).

Untuk PSKK, gua hanya akan main satu acara je. Sebab nak fokus 1 sukan je. Kalau game sukan treasury gua akan main 2, 3 acara. PSKK ni kire sukan besar la. Sebab tu lebih baik fokus pada 1 sukan je. Minggu ni masuk minggu ke 5 agaknya wa trainning. Lame juga wa tak masuk opis. Bos2 mesti rindu kat gua kan. Thanks la kat bos2 yang bagi perlepasan. Kalau wa menang ni, kemenangan untuk lu orang juga la bos.

Kerja banyak dah tertangguh. Wa mesti menang. Mesti jadi champ. Gua nak kepenata wa trainning, sakit2 wa trainning ni, terbayar dengan champ!

Ok, wa nak gerak dulu. Kejap lagi wa ade latihan fitness....


Ni gua flash back game tug of war bulan 2 hari tu. Game ni mase kejohanan tug of war hari wilayah. Satu malaysia masuk ni beb. Gua takkan lupa set game ni. Set paling best gua rasa.

-: tak pernagh termimpi…

La, kejapnye...kejap sangat gua rasa..

Kejap beb masa berlalu.

Pejam celik dah nak hujung tahun dah. Tahun ni pada gua best. 1st year life hidup berkeluarga. Pastu wa pula makin syok study . Sukan pun wa rasa cam best je tahun ni. Bola main, sampai final. Tarik tali pun main game yang besar-besar.

Bulan ni pula wa ade satu lagi game tarik tali yang grand. So, rasanya tahun adalah sangat menarik pada gua.

Orang selalu tanya, camne life berkeluarga. Gua rasa cool beb. Buat semua berjemaah. Kan cool je tu. Termasuk la demam.

Sekang ni wa dengan nono cam pas button plak dalam kes demam ni. Gua baik demam, die plak demam. Die nak baik demam gua pula dah start selsema. Haiyo, mana wa nak campak virus ni. Sok pepagi wa nak gerak naik motor ke melaka. Hopefully semuanya ok la.

Wa dah jarang update. Biasa la, bila bz, camner nak update. Pastu, tune wa punya post pun cam dah lari sikit. Konon cam nampak matang sikit la.

Mana taknya, kang kalau wa tulis ngarut kang, orang komen  wa ni dah kawen pun otak blues lagi.

Lantak la. Camne p…

#Wordless#

cilakak, tak pernah seumur hidup gua makan aiskrim yang berharga rm 21.90! Mahal gile!

Raya haji 2011

Ok, wa dah sampai rumah.

Wa tengok jiran masih ramai yang tak balik. Wa tau sebab wa tengok masih banyak lot parking kat rumah wa kosong.

Jalan kat highway tadi ok, cume jem dekat seremban standard la.

Raya haji.

Wa pergi rumah pak itam gua sebab die buat korban. 3 ekor juga la tumbang. Biasa la, kalau raya haji tak ada korban-korban ni, bukan raya haji namanya. Ada banyak kisah menarik dalam sejarah islam mengenai korban kalau lu orang tau. Pepandai la lu cari.

Pada jemaah Haji yang sedang tunaikan haji, semoga mendapat haji yang mabrur. Wa harap sangat wa kan ke sana bersama keluarga.

Wa nak rehat jap, penat lagi ni badan. Rasa macam nak lelapkan mata. jap. Nanti wa nak blogwalking la. Lame tak usha blog-blog lain.

Tanya sama pokok....kenapa sebab goyangggggg

Lame betul tak tulis belog. Rasenya ade la dekat seminggu. Bizi sikit la.

Sekarang wa ade trainning tarik tali.Trainning untuk Pesta Sukan Kementerian kewangan. Pagi petang beb.Trainning die cam biasa la, boleh buat orang waras jadi gile.Sampai demam la wa hari ni. Tu yang tak ada masa nak update. Blogwalking pun sikit-sikit je . Mana yang sempat.

Ok la, wa packing baju ni. Jap lagi nak gerak balik melaka. Selamat menyambut hari raya haji. Semoga kita semua dapat pergi menunaikan haji nanti.

Ibu wa dengar citer, nak masak macam-macam. Bertambah a berat badan wa yang dah semakin bertambah ni.

#%-biasa la , tajuk ngan entry mesti lari punya-*&