Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2010

Abah cakap..

Lama tak dengar cerita abah.

Hari ni abah balik rumah melaka. So tadi, aku decide nak ajak abah, ibu dan acik pergi makan ikan bakar kat muara Sg Duyong.

Lama juga tak layan ikan bakar dengan dorang. Macam biasa la, order punya la banyak. Sebab acik dok ngada-ngada nak makan ayam pandan bakar. Kalau tak aku rasa memang habis semua. Ibu kata," nanti along balik melaka kita makan kat sini lagi la."

On the jalan balik, abah suka cerita pasal isu semasa dengan aku. " Kecoh betul sekarang dengan isu kepala babi."

"Agaknya, surau taman kita tu anytime je boleh kena macam tu," tambah aku pada abah.

"Memang la, kawasan perumahan taman kita kan tak banyak orang Islam. Jadi tak ramai la yang pergi surau," jelas abah.

"Tapi kalau kena baling dengan kepala babi nanti, tak siapa tahu?" tanyaku spontan.

"Kalau jumpa kepala babi, angkat je. Pastu kita samak. Bersihkan betul. Guna tanah dengan air. Dah bersih boleh la sembahyang. Tak payah kita pergi …

Best 99(hoping story)-1

Setiap tahun aku akan update game Fifa aku. Seingat aku, aku mula main game ni masa tingkatan 1. Ingat lagi, dulu sekolah petang . Pagi je mesti lepak kat rumah Izhar(jongang) dengan Amin(normah).

Sampailah bila rumah aku ada PC. Aku install game ni. Pastu aku akan create team. Nama team tu Best 99.

Barisan pemain semua teridiri dari nama manusia yang ada dalam gambar kat atas tu, ada juga aku top up dengan nama member lain. Dalam gambar kat atas tu, ada beberapa pemain bola yang dahsyat. So, dalam game aku bagi credit kat mereka-mereka tu.

Sampai sekarang aku still edit dan guna nama Best 99. Tapi sekarang aku selalu create team dalam Fifa Manager je.

Apa significant mereka dan Best 99.

1st, di dalam gambar tu, ada seorang pemain bola sepak sekolah aku time tu. ( Dalam gamabr tu aku dengan dia je yang wakil).

2nd, aku start anggap dorang macam brotherhood pada tarikh 1999. So just imagine, dah berpa lama aku kenal dorang.

Sebab tu aku selalu abadikan doranng dalam game fifa aku. Sebab pada …

1st day after 3 moon

Letih giler .

Semalam 1st day pergi gym. Check berat. Sahih, dah naik. Walaupun semacam tidak mahu percaya, namun aku akui jua.

Semalam aku warm up balik semua part. Aku buat 1course beginner. Main pun ambil yang light je. Evry part main 4 set.Every part aku buat 10 to 12 repeatation. Tapi semalam aku tak jog, sebab trackmil tu memang sentiasa jadi rebutan. Terutamanya perempuan.

Tak apa, aku teruskan buat beginner course.

Beginner course ni aku belajar masa aku form 4. Gym dekat rumah. Ingat lagi uncle DJ ajar aku masa tu. Sebab aku minat giler, aku main gym 30 hari berturut-turut tanpa stop. Tapi bagus giler benefit.

Uncle DJ tu banyak jasa kat aku. Dia la yang perkenalkan aku dengan bina badan. Lama juga aku menuntut dengan dia. Sampai 3 tahun. Dia ajar bukan setakat cara trainning, sampai cara permakanan yang berkesan.

Uncle DJ ni dulu dia bekas Mr melaka. So banyak giler ilmu pasal bodybuilder dia ada.

Actually, masa study di KL. Aku dah train sendiri. Kat Kg Pandan. Style dorang train…

Akunakkegym

Malam ni aku nak pergi gym.

Lama gila tak pergi. Agaknya, lepas raya aku cuma jejak kaki 2 kali je. Ok, aku perlukan semangat untuk istaqamah ke gym setiap hari.

Aku menyeru semua pembaca blog aku memberi aku semangat yang tahap gaban supaya aku akan kuat semangat untuk muncul kembali seperti 2 tahun lepas. Nanti bila aku dah dapat balik power aku, aku akan masuk program contender mewakili pasukan rumah merah sekolah kebangsaan bukit beruang.

Eyyyaaaah!!

Nak pergi gym ni memerlukan semangat yang amat luar biasa. Sebab, kalau aku main hari ni, comfirm esok aku akan sakit badan.

Cerita pasal sakit badan, dulu masa duduk kat PV 225. Abe nak ikut aku pergi gym. Aku cakap," kau tahan ke main gym?"

" Tak ada hal la," jawab abe dengan penuh keyakinan.

Sampai kat gym aku suruh dia follow apa yang aku buat. Saja aku letak yang berat-berat.

"Push lagi be, push lagi!" jerit aku dengan harapan dapat bagi semangat masa Abe buat bench press.

"Eyahhhhhhh!" dah macam …

Asyik hang!

Aku ada hp nokia E66.

Hari ni aku rasa macam nak baling je ke luar tingkap kereta. Sejak dua menjak ni hp ni dah mula nak hang je. Tengah syok call, tetiba senyap. Line dia drop. Pastu aku letak balik dia jadi hang. Memang mendatangkan marah.

Aku terlalu pentingkan design dan juga kegunaannya. Masa beli hari tu, aku tertarik dengan bentuk dia yang cun. Warna putih. Pula tu, boleh masuk GPS.

Serius, GPS sangat berguna. Before ni aku memang tak pikir sangat nak try guna. 1 day, dalam kelam kabut aku kena cari PCMC. Puas aku call member aku cari tempat tu. Haram sorang pun tak tahu mananya PCMC.

Tetiba aku teringat pasal GPS.

GPS tu bawa aku betul-betul sampai depan PCMC. Baru aku tau betapa pentingnya GPS tu. Sejak dari hari tu, aku tak risau pun kalau sesat.

On je GPS..

Super Sun - Day

Baru balik dari presint 16, memang mengantuk. Sebab hari ni aku menghabiskan masa aku dengar cerita pasal program penghalalan hubungan kelamin.

Orange County

Satu-satunya cerita yang aku layan kat astro channel Starmovies satu ketika dulu.

Bukan aku nak story pasal cerita ni. Walaupun dalam pc aku ada drama siri ni season 1 and 4, tapi sumpah aku tak pernah sempat nak layan.

Semalam cita-cita aku tercapai nak tengok papadom. Lepas aku tengok cerita tu, aku rasa menyesal gila tak tengok dekat wayang. Dah lama aku tak teresak-esak disebabkan layan movie. Tapi sebab papadom, mata aku dengan spontan mengeluarkan sesuatu yang di panggil air.

Lu memang dahsyat la afdlin!

Aku rasa kalau aku dapat anak perempuan, then tunggal pula tu aku akan buat sama macam Dom buat. Bapak touching giler ada seorang bapa yang sanggup menyamar jadi pekebun. Shit, adakah seorang bapa perlu jadi begitu?

Wajib! just for make sure anaknya selamat.

Sekarang baru aku faham, kenapa tuan haji Ismail bagai nak gila pertahankan anak dia 12 tahun lepas. Cerita pasal tuan haji Ismail ni tak ada kaitan dengan cerita papadom.

Mesej aku untuk WSR pasal tuan haji Ismail tu bapa dia,&quo…

hodoh ke kalau aku botak?

gambar ni masa awal 2006

Aku tak suka muka aku bila time kepala aku botak.

Sebab nanti nampak terserlah teluk ramunia kat kepala aku. Tapi aku suka dengan fesyen botak. Sebab nampak garang dan ganas. Kepala pun ringan. Tak nampak serabut. Nampak bersih je.

Aku selalu fikir, " kalau botak mesti aku tak ada ong."

Sebab masa form 3 aku pernah botak. Aku dengan geng aku botak bersama . Ali, kulop, kimi haizat dan aku. Dalam semua ni aku rasa, muka aku yang paling hodoh bila botak. Dan ia di akui oleh seorang cikgu aku," kamu nampak macam budak jahat la kalau botak."

Masa kat kolej dulu, aku pernah botak. Masa tu aku baru lepas gunting rambutku menjadi botak. Aku kat dapor, masak meggy kari letak bawang besar pastu tumis dengan sambal.

Tetiba member aku nik menegur dengan teguran yang aku rasa macam nak tempah cili boh ke mulut ," zul, bila ko potong botak? macam sial doh muka ko botak." Dalam hati masa tu macam tuhan saja yang tahu.

Aku tak puas hati, masa tu aku …

adus..dah lupa la..

Serius aku dah lupa..

Aduh ruginya..

Tadi member aku tanya pasal akaun. Basic je, cam posting dari journal ke ledger pastu buat trial balace.

Aku pun review la soalan tu. Sekali tengok memang rasa cam senang je. Ala, debit cerdit je. Memang mainan aku la masa sekolah dulu. Masa kat kolej kalau paper tu memang aku dapat A punya.

Tapi bila aku pegang pensel, rasa macam lambat pula aku nak tulis jawapan. Dalam kepala otak aku rasa macam ada banyak tanda tanya dan keraguan. Takut salah masuk la, takut nanti tak balance la. Aduh macamana boleh jadi macam ni.

Dulu ni semua aku buat macam mainan aku je. Pelupa betul aku .

Rasanya dah dekat 3 tahun dah tak buat semua tu. Memang la tak lupa semua. Tapi aku banyak ingat pada teori je.

Practical memang hancus.

tetiba aku rasa macam nak belajar balik benda ni. Tak boleh jadi ni. Takkan nak biar lupa macam tu je. Ni la orang kata, ada ilmu tak amal. Maka jadilah tergolong dalam golongan orang yang rugi.

Cis...Ruginya aku...( aku nak belajar balik benda ni.…

Diskusi aku dan lynda peter-4

Lynda Rose Peter 18 January at 14:22 Sebab tu sy katakan sy tidak kisah jk undang2 melarang penggunaan perkataan tersebut. Kmi hny mengikut peraturan yg diberi. Buat la undang2 dunia supaya Kristian d seluruh pelusuk dunia termasuk kristian d arab, indon dan sbgnya diharamkan menggunakan perkataan tersebut. Jk hnya semenanjung Malaysia shj mengharamkannya adalah tidak msuk akal.

"Kristian tidak menyembah Allah. Jadi mengapa mahu guna nama Allah."

Betul jg kan.. knp guna perkataan itu ek.. knp ulamak2 d Arab tidak bertanya begitu kpd penganut2 kristian d sana sejak dulu lg.. Kan bagus jk Malaysia buat undang2 trsbt kpd smua negara d seluruh dunia. Bg sy, sy x kisah pn.. tak kira la salah ke btl, yg pnting sy dgn cra sy sndri. Kita berada pada agama yg benar pn kalau tidak dapat patuhi dgn btl tak guna jg.

Tjuan sy share video trsbt adalah: kan sy ckp kat situ, [ bru sy tahu rupanya bukan kristian d Malaysia shj mengunakan perkataan trsbt, rupanya prkataan trsbt te…

Diskusi aku dan lynda peter-3

Lynda Rose Peter 17 January at 16:30 aloo.. this is 4m youtube 101 East: Aljazeera
http://www.youtube.com/watch?v=zDac5GXjLMo&feature=player_embedded
Now i know that Christian People in Arab also use "Allah" from a long time ago. I thought this is the cause that Malaysia agreed using "Allah" by other religion. But 4 me, if a Christian in Malaysia cannot use that words "Allah", it doesnt matter. We just follow the rules, we dont like to quarrel with other people... We like peace. I apologize 4 the thing happen in Malaysia now. So if the rules said cannot, we will follow the rules. 101 East - Malaysia: Whose God? www.youtube.com Religious tensions are rising in Malaysia following a High Court ruling which declared non-Muslims could use the Arabic word 'Allah' when referring to God. [14 Jan 2010] Mohd Zul Fikri 17 January at 19:31 hye linda..

Isu nama Allah.

Kenapa, penganut agama Islam di Malaysia men…

Coca-cola

sumpah aku tak edit gambar ni

Adui..

Makin tua makin malas exercise. Hujung minggu, aku hanya abadikan tubuh badan aku di rumah, sambil berehat-rehat gile babas punya. Agak sebab A.G.A.B kot.

A.G.A.B-dulu di kenali sebagai All Goverment Are Bastard. Tapi aku dah tukar. Sebab tak elok words yng digunakan. So aku tukar jadi, All Goverment Are Broke. Haha. Pagi ni Rasief mention kat aku lagi.

Cola kena tarik?

Tepatlah selogan, rakyat di dahulukan, pencapaian di utamakan.

Weh, cola tarik balik tu belum sure lagi. Jangan pula ada yang dah niat nak baring atas jalan pula lepas ni.

Bizi betul waran ni

Tension buat waran ni. Sekali datang, banyak giler. Aku pula boleh tersalah key in. Entah apa yang aku ingat masa aku key in benda ni.

Dorang ni, petang baru nak hantar waran. Pastu benda tu nak kena cepat pula proses. Memang la aku taip dengan laju macam super saiyan. Kepala aku pula cam agak tak beberapa nak betul. Balik je pening.

Cik su kata sebab aku dengar radio. Kepala hotak. Simbah cat merah kat bilik dia baru tahu.

Hari ni aku ambil keputusan tak nak dengar lagu. Nak boikot speaker aku. Biar speaker tu tak berbunyi hari ni.

Hari ni hari jumaat. Hari ni ada gerhana matahari. Dah lama aku tak tengok gerhana. Dalam hidup aku , cuma sekali aku dapat tengok gerhana matahari.

Masa tu, aku tak ingat umur aku berapa. Rasanya sekolah rendah kot. Abah tanya aku," Adik nak tengok gerhana matahari tak?"

"Nak2," jawab ku dengan muka yang agak comel kot.

Abah bawa baldi letak kat laman rumah aku. " Adik tengok air dalam baldi ni, nampak bayang-bayang matahari," kata …

Rafiq Uban- ya allah nape ko trunkan dugaan ko camni ke atas ku

Aku mula perasan, kawan-kawan aku selalu mengeluh. Keluh nasib. Mengeluh ni dalam ertikata macam rasa sedih dengan nasib sendiri.

Entry atas ni aku copy dari profile facebook kawan lama aku. Dah jarang sangat aku jumpa budak ni. Mungkin dia dalam kesusahan. Aku rasa aku tak nak tulis panjang lebar. Kepada kawan-kawan aku yang sedang mengeluh dengan nasib, jawapannya adalah gambar di atas.

Memang susah nak mula, maklumlah nak letakkan dahi ke bumi. Jatuh lah maruah kan. Tapi ingat lah kita, kita jatuhkan dahi kita ke bumi untuk Pencipta kita. Bukan untuk yang lain. Cogan kata di atas sangat berguna untuk korang.

Salah seorang member aku pernah cakap," nak buat jahat, buatlah. Tapi solat jangan lupa. Lambat laun solat tu akn menghakis perangai jahat kita."

Aku bukan ustaz, dan entry ni bukan nak tunjuk aku poyo atau pun berlagak baik. Aku pun macam orang lain. Buat jahat, buat dosa. Tapi apa salahnya aku nak share benda ni dengan korang yang usha-usha blog aku.

Lantaklah orang n…

Lanjutan Diskusi dengan Lynda Peter-2

Lynda Rose Peter 12 January at 13:34 Secara peribadi sy tidak pernah smakan smua org scara menyeluruh, sebab tu sy katakan lain org lain presepsi. Adik-beradik sekalipun rmi yg tidak sma dr segi pendapat dan tafsiran terhadap sesuatu. Sy fhm sensitiviti org melayu, tetapi kebanyakan mereka yg kuat berckp pasal agama adalah mereka yg sbnarnya lebih teruk dpd diri sy sndri. Bbrp org melayu pmpuan n lelaki pernah berckp tentang kesucian, kebaikan dan sebagainya, tutup aurat la, pki tudung la, mcm2. Tp tau tak aku menyampah sngt bila 1 msa smsa dlm bilik locker, pmpuan trsbt buka tudung ade pla lovebite bnyk kat leher. Padahal die tu tak kawin lg. Pas2 yg lelaki pn same jg, mentang2 aku dngr je nasihat die..bole pla ajak jumpe kat taman petang2. tak ke aku takut org cm2, aku ckp dgn lelaki tu, oh pegi jumpe kat taman gelap2 pas2 buat maksiat! ini kes2 yg tak baik, kes2 yg baik lg bnyk.. sbb tu sy tak pernah smakan org. Sy sudah 9 thn lebih d semenanjung, mcm2 org telah sy t…

Lanjutan Diskusi dengan Lynda Peter-1

Between Lynda Rose Peter and You Mohd Zul Fikri 11 January at 17:26 Linda, comment kat profile ko ni aku paste dekat blog aku. Just untuk sharing dengan blogger yang lain. Thanks for the discussion.
Hopefully u tak tersinggung.

If u want, bila-bila kita boleh discuss tentang ni.banyak lagi aku nak tanya kau ni.

Juz for sharing.

kalau nak tengok blog aku mrfeckry.blogspot.com Lynda Rose Peter 11 January at 19:18 its ok.. Sy fhm dgn sensiviti org skg ni.. Pd sy, sy x kisah jk dibenarkan atau x pengunaan kalimah trsbt. Jk dilarang its ok, cuz i can pray in other language. 1 je yg tak sdap skg ni, "serangan ke atas gereja". thats all.. Terus terang sy katakan, smsa dlm gereja..smua umat kristian dilarang membalas perbuatan tersebut. Kmi disuruh berdoa shj, & dilarang sama sekali melawan. Pihak gereja x mahu sejarah antara org Melayu dan India berulang. Kmi hnya menurut perintah, jk keputusan mengatakan TIDAK, maka kmi pn akan menurut perintah.…

Diskusi aku dan lynda peter

Lynda Rose Peter7 gereja menjadi sasaran dlm cubaan membakar: Pesanan buat semua umat Kristian, janganlah kita membalas kejahatan dengan kejahatan, dalam doa bapa kami megatakan "ampunilah kami seperti kami juga megampuni orang lain"... Today at 01:11 · Comment · LikeUnlikeAmang Tatul and 7 others like this. Wayrel Yongagree.. Today at 01:12 Julian McDonald Angian Jrbetul..amen Today at 01:20 Raymes M Atongamen Today at 01:37 Pearl Roniyess.. Today at 12:25 Mohd Zul Fikri Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai Ahli Kitab, marilah kepada satu Kalimah yang bersamaan antara kami dengan kamu, iaitu kita semua tidak menyembah melainkan Allah. ” (Ali-Imran, 3:64) Today at 13:18 · Lynda Rose PeterThanx Zul.. memang btl Tuhan cuma 1, yg membezakan hnya cara & pengantara masing2. Tp yg dsembah adalah sama iaitu Tuhan yg maha Esa.. Tpi lain org lain tafsiran.. Kite x nak dua2 pihak betelagah, kmi fhm sensitiviti org Islam. Tp kmi tidak menyebut kalimah trsbut untuk main2. Dlam Hukum Taurat yg P…